Oracle injecteert nieuw leven in VirtualBox

oracle
Bron: Shutterstock

De VirtualBox-hypervisor is niet dood. Oracle plant een update en lanceerde pas de eerste bèta.

Oracle VirtualBox is niet meteen de meest actuele software van het moment. Oracle lanceerde VirtualBox 7.0 in oktober van 2022 en gaf de desktop-hypervisor sinds dan geen grote update meer. Daar komt nu verandering in, met de introductie van de eerste bèta voor VirtualBox 7.1. Als Oracle zijn vaste stramien van bèta-releases volgt, staat een finale uitgave voor binnen enkele weken op de planning.

Oracle omschrijft VirtualBox 7.1 zelf als een grote update. Dat zal zichtbaar zijn, met dank aan een moderne gebruikersinterface waarin je kan wisselen tussen een basis-interface, of één op maat van experts.

OCI en ARM

De hypervisor krijgt extra integratie met OCI en zal je toelaten compute instances te klonen. Verdere opvallende verbeteringen zijn een nieuwe NAT-engine met IPv6-ondersteuning, en een verdere omarming van ARM voor macOS-hosts. Wie een Mac met M1 of recenter heeft, zal onder andere Linux-VM’s kunnen draaien.

VirtualBox is gratis, en moet concurreren met onder andere Hyper-V in Windows, en ietwat verrassend ook Fusion van VMware. Waar Broadcom zowat alle VMware-licenties drastisch duurder heeft gemaakt, is de desktop-hypervisor als uitzondering gratis geworden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home