Nvidia-driverupdate legt Windows lam als processor te oud is

bsod windows 10 blue screen

Eigenaars van een oudere Windows-pc kunnen in de problemen komen als ze de laatste driverupdate van Nvidia binnentrekken. De update lokt een BSOD uit als je CPU een specifieke instructie niet bevat.

Nieuwe week, nieuwe problemen voor Windows. Deze keer is het Nvidia die Windows-gebruikers het angstzweet bezorgt. Een recente driverupdate voor grafische kaarten van de Maxwell-generatie kan op Windows 10 het gevreesde bleu screen of death uitlokken op verouderde cpu’s.

De problemen zullen gelukkig maar op een zeer beperkt aantal Windows-gebruikers impact hebben, anders dan bij recente Windows-crashes. De bleu screen kan enkel worden uitgelokt als de CPU de POPCNT-instructie niet ondersteunt: een instructie die 1-waarden in een binaire structuur telt. Nvidia heeft nu beslist om CPU’s die de instructie niet hebben niet meer te ondersteunen vanaf Release 555.

lees ook

Microsoft slaat mea culpa voor Azure-storing

De kans is zeer klein dat je apparaat niet aan deze voorwaarde voldoet. POPCNT zit in quasi alle Intel- en AMD-chips ingebakken sinds 2008.

Bits tellen

Heeft je pc al enkele jaren op de teller staan, dan kan je via de tool Coreinfo (beschikbaar via de website van pagina) nagaan of je toestel voldoet aan POPCNT. Na installatie draai je de tool via PowerShell en krijg je een overzicht van technische specificaties over je processor te zien.

Microsoft gebruikt de aanwezigheid van POPCNT als één van de maatstaven om te bepalen of een computer niet te verouderd is om nog te ondersteunen. Zonder POPCNT mag je het ook vergeten om te kunnen upgraden naar Windows 11: je pc zal simpelweg niet meer opstarten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home