Microsoft sluit achterpoort om Windows 11 zonder TPM te installeren

windows 11

Voldoet je pc niet aan de verplichte TPM 2.0 voor Windows 11? Dat zal je binnenkort Windows 11 ook niet meer met een achterpoort kunnen installeren.

Al sinds de begindagen van Windows 11 is de aanwezigheid van een TPM 2.0 (Trusted Platform Module) vereist om naar de nieuwste versie(s) te kunnen upgraden. Waar een wil is, is altijd een achterpoortje te vinden en er bestond een manier om Windows 11 zonder TPM te installeren. Daar past Microsoft met een toekomstige Windows-update een mouw aan.

Een X-gebruiker genaamd Bob Pony merkte in een Canary-update dat Microsoft de vereisten voor Windows 11 nog verder gaat aanscherpen. Via een setup.exe-installatie was het mogelijk om voorbij de controle te geraken, maar deze achterpoort gaat onherroepelijk dicht. Kan Windows geen TPM 2.0 detecteren in je apparaat, zal Windows niet functioneren.

Voet bij stuk

Met zijn strenge hardwarevereisten heeft Microsoft menig pc uitgesloten van Windows 11. Het is niet altijd duidelijk waarom die vereisten er zijn maar Microsoft houdt voet bij stuk, ook al zorgen de restricties er mee voor dat de adoptie van Windows 11 laag blijft. Windows maakt gebruik van de TPM 2.0 om BitLocker-versleuteling op hardwareniveau in te bakken.

lees ook

Wat doet BitLocker op je Windows-pc en hoe zet je het aan?

Naast TPM 2.0 mag de pc in je processor bijvoorbeeld niet te oud zijn en moet er voldoende geheugen zijn. Andere vereisten waar Microsoft zwaar aan tilt zijn onder meer de POPCNT-instructie en Secure Boot. Iedere achterpoort die ontdekt wordt, gaat vroeg of laat toe voor Microsoft.

De laatste Canary-build van Windows 11 heft ook beperkingen op. Externe opslag zal niet meer begrensd zijn op de arbitraire limiet van 32 GB. Het is nog afwachten wanneer deze aanpassingen breed worden uitgerold. Microsoft bereidt ondertussen de uitrol van Windows 11 24H2 voor. De grote feature-update van dit jaar wordt in het najaar verwacht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home