Belgische ondernemingen voeren tempo van software-ontwikkeling op in komende twee jaar

De helft van de Belgische bedrijven voelt de noodzaak om software te ontwikkelen en sneller te digitaliseren. Die drang is het resultaat van de pandemie, waardoor het digitale platform van bedrijven essentieel werd en fysieke locaties niet langer toegankelijk waren. Dit cijfer komt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Mendix bij IT-managers en -professionals.

Een onderzoek van Mendix toont dat Belgische ondernemingen gedreven zijn om software in de toekomst te ontwikkelen en aan hoger tempo te digitaliseren. Binnen België gaf 50 procent van de IT-managers en -professionals aan hierop te willen inzetten. Wereldwijd wordt die gedrevenheid iets minder getoond (45 procent).

Die resultaten komen uit het onderzoek ‘The State of Low-Code 2021’, uitgevoerd door Mendix. Het bedrijf ondervroeg 2.025 IT-managers en -professionals in zes landen gelegen in Europa, de Verenigde Staten en China.

Impuls door coronacrisis

Low-code blijkt voor veel bedrijven een belangrijker concept te zijn geworden. Momenteel past 77 procent van de bedrijven al low-code ontwikkeling toe. De coronacrisis bleek in 81 procent van de Belgische bedrijven een impuls te geven aan het gebruik van low-code.

Heel wat bedrijven geven ook aan in de komende twee jaar het tempo voor software-ontwikkeling verder te willen opvoeren. In China (93 procent) en de VS (81 procent) wordt die drang het meest gevoeld. 67 procent van de respondenten in België gaf ook toe die plannen te koesteren.

Hans de Visser, vicepresident Product Management bij Mendix , verklaart waar die behoefte vandaan komt: “Het versnellen van software-ontwikkeling is noodzaak nu organisaties in verschillende branches zich realiseren dat men met traditionele software-ontwikkeling niet tegemoet kan komen aan de groeiende vraag.” Verder denkt hij dat het tekort aan ontwikkelaars niet zomaar zal worden opgevangen. Low-code kan dat probleem opvangen.

Bedrijfskritische applicaties ontwikkelen met low-code

“Low-code wint snel terrein van traditionele software-ontwikkeling en helpt niet alleen bij het eenvoudig digitaliseren of automatiseren van handmatige of papieren processen. Klanten zoals PostNL ervaren dagelijks hoe low-code een cruciale rol kan spelen in de ontwikkeling van bedrijfskritische applicaties”, zegt de Visser.

Binnen België bleek 31 procent van de bedrijven low-code te hebben ingezet tijdens de pandemie. Hierdoor waren deze bedrijven in staat om portals van klanten of apps als chatbots te ontwikkelen. Bijna 4 op 10 van de Belgische respondenten gebruikte dit ook voor Robotgestuurde procesautomatisering (RPA). Op dat vlak staan de Belgische bedrijven sterk, aangezien nog geen 20 procent van de bedrijven in andere landen dit inzetten voor RPA.  

lees ook

Europese CIO’s omarmen RPA maar automatisering staat nog in kinderschoenen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.