Lancering van stabiele Android 15-versie laat op zich wachten

android

Wie graag aan de slag wil met de stabiele versie van Android 15, zal langer moeten wachten dan initieel gedacht. Google mikt op een lancering midden oktober.

Sinds de derde bètaversie van Android 15 eind juni hanteert Google de term ‘platformstabiliteit’. Hiermee duidt de zoekgigant dat alle functies voor het volgende mobiele besturingssysteem erin zitten. Wie als bètatester deelneemt, krijgt in tussentijd stabiliteitsupdates toegestuurd. Het resultaat van elke testversie neemt Google mee in een volgende versie tot alles stabiel genoeg is om als Android 15 publiek te maken naar alle gebruikers.

Wie net een nieuwe Pixel 9 heeft gekocht of elk toestel vanaf een Pixel 6 of recenter, moet echter nog even wachten tot ze Android 15 als eerste ontvangen. Google meldt nu aan de huidige testers dat de finale stabiele versie van Android 15 pas midden oktober wordt verwacht. Dat is later dan verwacht. Het gebrek aan stabiliteit van de afgelopen testversies drukt de rem op ambities om vroeger te lanceren.

Zit jij in het bètaprogramma met je Pixel-telefoon (of ander model dat in aanmerking komt)? Dan kan je vanaf nu nieuwe updates negeren binnen het programma om zo naadloos vanaf oktober naar de stabiele versie van Android 15 door te schuiven zonder reset naar fabrieksinstellingen.

Wie wel de updates installeert, neemt automatisch deel aan de verdere ontwikkeling van Android 15 na de stabiele release en blijft een bètatester. Wil je daarna uitstappen naar de stabiele versie? Dan is een reset naar fabrieksinstellingen verplicht. De huidige firmware-update maakt dat duidelijk, zodat je niet per ongeluk een foute keuze maakt.

Broncode volgende week beschikbaar

Volgens Android Authority ontvangen onafhankelijke Android platformontwikkelaars toegang tot de broncode van Android 15 vanaf volgende week.  

Android 15 bevat een heleboel interessante nieuwe functies. Zo wordt er een privéruimte toegevoegd aan je telefoon en kan je apps vergrendelen achter een extra pincode. Het nieuwe besturingssysteem bevat ook een antidiefstalslot dat automatisch detecteert wanneer iemand je telefoon steelt uit je hand.

Andere nieuwe functies zijn augmented reality in Google Maps, veiligere telefoonverbindingen en gesprekken en de integratie van externe trackers in het Vind Mijn Apparaat-netwerk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.