Huawei wil Windows dumpen voor eigen OS

huawei laptop windows

Als het van Huawei afhangt, heeft het zijn laatste laptops met Windows uitgebracht. Het bedrijf wil ook laptops op het eigen HarmonyOS laten draaien.

De laptops van Huawei draaien vandaag nog op Windows, maar daar komt mogelijk snel verandering in. Yu Chengdong, hoofd van de consumententak van Huawei, zegt in een interview op het Chinese Weibo dat het bedrijf Windows wil dumpen. Toekomstige laptops van het merk zouden op het eigen HarmonyOS draaien.

Huawei werkt aan een nieuwe versie van het besturingssysteem Harmony Next, bevestigt Yu in datzelfde interview. De kernel is volledig binnenshuis ontwikkeld en zonder Linux. Huawei promoot het besturingssysteem als een systeem dat ‘superieure prestaties en veiligheid biedt’, al zal compatibiliteit met applicaties die niet gebouwd zijn voor Harmony Next wel eens problematisch kunnen zijn.

Op eigen benen

Huawei lanceerde Harmony OS als antwoord op de handelsrestricties die het kreeg opgelegd door de Verenigde Staten, die het bedrijf de toegang tot Google-applicaties ontzeggen. Smartphones van het merk draaien al enkele jaren op het besturingssysteem. De banden met Android zijn inmiddels zo goed als volledig doorgeknipt en nu lijkt Huawei hetzelfde met Windows te gaan doen.

Harmony OS komt in Europa nog niet echt van de grond, op enkele sporthorloges en draadloze oortjes na. Het bedrijf houdt de deur voor een terugkeer in de Europese smartphonemarkt open, bevestigde het eerder dit jaar tijdens MWC. De laptops met Windows zijn te koop in Europa, maar niet in ieder land.

lees ook

Huawei sluit terugkeer naar Europese smartphonemarkt niet uit: heeft het kans op slagen?

De moeilijkheid voor Huawei is echter dat het appontwikkelaars moet overtuigen om hun applicaties te optimaliseren voor het besturingssysteem. Het zal dus weer vele jaren in beslag nemen vooraleer het Harmony Next-ecosysteem een volwaardig alternatief voor Windows kan bieden. Microsoft verliest met Huawei geen grote klant: ook in thuisland China speelt Huawei een eerder bescheiden rol in de pc-industrie: Lenovo zwaait er de plak.

Huawei moet ook op vlak van hardware zijn eigen plan trekken. Dat lukt het bedrijf best aardig, getuige de, enkel in China gelanceerde, vlaggenschiptelefoon Mate 60 Pro. Het bedrijf werkt ook volop aan zijn eigen AI-chips om te concurreren met Nvidia.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home