Google Lens zoekt nu ook informatie op basis van een video

Google introduceert een nieuwe AI-functie waarmee je een vraag kan stellen op basis van een video. Deze en andere nieuwe AI-updates zijn enkel beschikbaar in het Engels.

Google lanceert nieuwe mogelijkheden om te zoeken met AI. Zo kan je in Google Lens vanaf nu je vraag stellen op basis van een video die je maakt. Vraag (in het Engels) wat je wil weten en Google doet het opzoekwerk voor jou. Daarnaast zal je ook je vraag via spraakinvoer kunnen stellen over een foto die je genomen hebt. Ook voor het online winkelen brengt Google verbeteringen aan zijn Circle to Search, waarbij je nog meer informatie krijgt over het product dat je zoekt.

Film wat je zoekt

Ben je op zoek naar iets dat zich realtime voor jou afspeelt? Dan kan je dit nu eenvoudig opzoeken door een korte video te maken en Google te vragen wat hij ziet. Open hiervoor Lens in je Google-app, houd de sluiterknop ingedrukt en zeg hardop waar je meer over wil weten. Google toont in zijn blog het voorbeeld van een video met zwemmende vissen, waarbij de vraag wordt gesteld: “waarom zwemmen ze samen?”. Vervolgens geeft Google je een uitgebreid antwoord.

Deze functie is wereldwijd beschikbaar in de Google-app (Android en iOS) voor Search Labs-gebruikers die zijn ingeschreven voor ‘AI Overviews and more’. Het ondersteunt enkel Engelstalige zoekopdrachten.

Stel je vraag

Daarnaast maakt Google het ook mogelijk om een vraag te stellen met je stem, wanneer je een foto van een object neemt. Hiervoor richt je je camera op het item, houd opnieuw de sluiterknop ingedrukt en vraag wat je wil weten. Deze spraakinvoer voor Lens is nu beschikbaar in de Google-app voor Android en iOS, ook alleen in het Engels. In het mediarijtje hoort naast foto’s en video’s, natuurlijk ook audio. Met de nieuwste Circle to Search-update zal je direct nummers kunnen opzoeken, zonder de app te verlaten.  

Tot slot brengt Google ook verbeteringen aan Lens voor het vinden van bepaalde producten. Vond je een mooie rugzak online, dan kon Google Lens jou eerder al verder helpen met visueel vergelijkbare producten van andere verkopers weer te geven. Nu zal dit nog uitgebreider zijn met een resultatenpagina met beoordelingen, prijsinformatie en waar je het kan kopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.