Google Chrome zal adblockers binnenkort mogelijk uitschakelen

google chrome

“Deze extensie zal binnenkort niet meer ondersteund worden”, is de melding die enkele Chrome-gebruikers kregen bij de adblocker uBlock Origin, gebouwd op de Manifest v2-extensie.

Manifest v3, het ondertussen langdurige project van Google Chrome om een nieuw browserextensieplatform te implementeren, heeft weer een teken van leven gegeven. Dit merkten enkele gebruikers op bij de op Manifest v2-gebaseerde adblocker uBlock Origin, die een melding gaf dat het binnenkort niet langer ondersteund zou worden.

Dit omdat Google de ondersteuning voor het Manifest v2-extensieplatform heeft stopgezet ten gunste van Manifest v3. Gebruikers zullen dus alternatieven moeten zoeken die Manifest v3 wel ondersteunen. Google zou zich nog steeds aan de vooropgestelde tijdlijn houden.  

Waarschuwing

Dat er terug beweging lijkt te komen in Manifest v3 voor Chromium, werd opgemerkt door Bleeping Computer. Enkele gebruikers zouden waarschuwingen zien verschijnen bij uBlock Origin, een extensie voor het blokkeren van advertenties, dat “deze extensie mogelijk binnenkort niet meer wordt ondersteund”.  

uBlock Origin – Github

Raymond Hill, hoofdontwikkelaar en –beheerder van het project, geeft hier een verklaring voor in een blogpost op Github. “uBO is een Manifest v2-extensie, vandaar de waarschuwing in uw Google Chrome-browser. Er is geen Manifest v3-versie van uBO, dus de browser zal alternatieve extensies voorstellen als vervanging voor uBO”.  

Adblocker

Een van de grootste pijnpunten van het nieuwe Manifest v3, is de beperkte ondersteuning voor adblockers. Menig ontwikkelaar is hier niet mee gediend. Zij vrezen dat v3 te beperkend is en de functionaliteiten van adblockers niet ten goede komt. Overstappen op Manifest v3 zou betekenen dat alle extensies gebouwd op Manifest v2 incompatibel zijn.  

lees ook

Google komt dan toch met Manifest V3

In de beginperiode van de aankondiging van Manifest v3 zei Google in een blogpost nog dat het adblockers niet doodt, maar wel veiliger maakt.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home