Google heeft een AI-systeem ontwikkeld dat onderzoekers helpt met literatuurstudies, hypotheses formuleren en onderzoeksplannen opstellen.
Google-onderzoekers hebben een AI-systeem ontwikkeld dat als virtuele samenwerkingspartner dient voor biomedisch onderzoek. De AI co-wetenschapper analyseert wetenschappelijke literatuur, formuleert nieuwe hypothesen en stelt onderzoeksplannen op, die vervolgens worden gevalideerd binnen verschillende biomedische disciplines. Onderzoekers kunnen zich aanmelden voor het AI-systeem via Google’s Trusted Tester-programma.
Hypotheses
Het AI-systeem gebruikt een ‘self-play’-benadering waarbij verschillende Gemini-modellen met elkaar debatteren en elkaars hypothesen bekritiseren. Dit proces, gecombineerd met test-time compute scaling, helpt bij het genereren van verfijnde hypothesen en onderzoeksplannen. De AI rangschikt deze resultaten zodat onderzoekers ze kunnen beoordelen, feedback kunnen geven en experimenteel kunnen testen.
lees ook
Nieuwe AI-tool van OpenAI voert diepgaand onderzoek uit
De eerste tests in samenwerking met academische instellingen tonen volgens de onderzoekers veelbelovende resultaten. Voor onderzoekers van Imperial College London stelde het systeem een hypothese voor over een nieuw mechanisme voor genoverdracht, wat mogelijk bijdraagt aan inzicht in antimicrobiële resistentie.
Wetenschappers van Stanford identificeerden dankzij het AI-systeem nieuwe epigenetische doelwitten voor leverfibrose, waarvan de werking experimenteel werd gevalideerd. Bij Houston Methodist werd de AI ingezet om een bestaand medicijn opnieuw te oriënteren voor onderzoek naar acute myeloïde leukemie. Dit werd bevestigd via computationele biologie en laboratoriumexperimenten.
Trusted Tester-programma
Momenteel lopen aanvullende validatiestudies met academische en industriële partners. Onderzoekers kunnen het AI-systeem gebruiken via Google’s Trusted Tester-programma. Dit biedt toegang tot zowel een gebruiksvriendelijke interface als een API voor ontwikkelaars.