Een groep prominente JavaScript-ontwikkelaars, samen met meer dan 2.500 anderen, heeft Oracle opnieuw opgeroepen om afstand te doen van de merknaam JavaScript.
Oracle bezit JavaScript sinds de overname van Sun Microsystems in 2009, maar gebruikt deze niet commercieel. De groep hoopt dat het vrijgeven van de naam onnodige juridische beperkingen voor de JavaScript-gemeenschap wegneemt.
De bezorgdheid over de juridische implicaties van Oracle’s merknaamcontrole is niet nieuw. Een voorbeeld hiervan was in 2022, toen Rust for JavaScript Developers een “cease-and-desist”-brief ontving van Oracle’s advocaten, hoewel deze claim later werd ingetrokken. Door deze zorgen vermijden JavaScript-gerelateerde organisaties, zoals JSConf, het gebruik van de term ‘JavaScript’ in hun branding, uit angst voor mogelijke rechtszaken.
In een open brief die The Register kon inkijken, roepen onder andere Ryan Dahl (Node.js), Brendan Eich (JavaScript), en Rich Harris (Svelte) Oracle op om de naam los te laten. De brief volgt een eerdere oproep in 2022, toen Oracle weigerde te reageren. De groep stelt nu voor om een verzoek in te dienen bij het Amerikaanse Patent and Trademark Office (USPTO) om het handelsmerk te annuleren vanwege niet-gebruik.
Toekomst van JavaScript
Volgens de ondertekenaars, zoals Feross Aboukhadijeh, CEO van Socket, heeft JavaScript zich ontwikkeld tot een essentieel onderdeel van moderne webontwikkeling, ver buiten de controle van een enkel bedrijf. Door de merknaam vast te houden, creëert Oracle onnodige verwarring en hindert het de verdere groei van de JavaScript-gemeenschap.
De initiatiefnemers hopen met de nieuwe juridische stappen een einde te maken aan de merkcontrole en ervoor te zorgen dat JavaScript volledig vrij kan blijven evolueren, zowel technisch als juridisch. Oracle heeft op dit moment nog geen officiële reactie gegeven op de brief of het bericht van The Register.