Artificiële intelligentie neemt volgens de CEO van Nvidia de plaats van ontwikkelaars in, ondanks een acuut tekort aan talent.
Jensen Huang, CEO van Nvidia, verklaarde recent op de World Governments Summit in Dubai dat coderen geen waardevolle skill meer is. Dit heeft voornamelijk te maken met AI, dat volgens hem al zo ver gevorderd is dat het geavanceerde programmeertaken op zich kan nemen. De voorspelling is gestoeld op de actuele ontwikkeling van AI, maar lijkt toch afkomstig te zijn van een visie doorheen een Nvidia-bril.
Coderen kan je leren (met AI)
IT’ers die een programmeertaal machtig zijn, zijn schaars en werden bijgevolg op handen gedragen door bedrijven. Het is een skill die niet voldoende mensen machtig zijn vandaag en die toch heel belangrijk is. Volgens Huang zit er echter een shift aan te komen, en AI heeft daar iets mee te maken. Machine learning is ondertussen zo ver gevorderd, dat het de meest complexe codeertaken van ontwikkelaars kan overnemen volgens de man.
lees ook
LLMs voor code: the Good, the Bad and the Ugly
Iedereen kan programmeren dankzij artificiële intelligentie. “De technologiekloof is volledig gedicht”, beweert Huang. Hij voorspelt dat AI werknemers een ander takenpakket zal geven, waarbij hun werk bestaat uit het synthetiseren van veel informatie. Met de hulp van AI hebben zij vervolgens geen programmeerervaring meer nodig om hun ideeën in code om te zetten.
We mogen deze voorspellingen kritisch bekijken, wetende dat ze komen van de CEO van Nvidia. Nvidia ziet zijn beurswaarde momenteel de lucht in schieten als gevolg van de AI-hype, waarvoor het bedrijf het overgrote deel van de hardware bouwt en levert. Nvidia vindt het prima wanneer taken door AI worden uitgevoerd, aangezien AI de facto een combinatie is van een algoritme en een stuk hardware, dat doorgaans van Nvidia komt. In de toekomst hoef je dus geen programmeurs te betalen volgens Huang, zolang iemand Nvidia maar betaalt voor AI-hardware in de plaats.
Tekort aan ontwikkelaars
Industrie-analist Patrick Moorhead trekt deze voorspellingen bij The Register in twijfel en benadrukt het tekort aan ontwikkelaars. Volgens Moorhead ‘brengt AI het coderen in handen van meer mensen’, die niet per se allemaal als ontwikkelaars bestempeld kunnen worden. Volgens hem zijn er de voorbije 30 jaar al meerdere uitspraken de revue gepasseerd waarin mensen beweren dat ze het programmeren zullen doden, wat tot op heden en met AI nog steeds niet het geval is.
Er is volgens hem nog steeds een tekort aan geschoolde ontwikkelaars. Hij benadrukt dat je diploma als ontwikkelaar dus zeker niet nutteloos is. Dat AI ontwikkelaars kan helpen en meer mensen programmeur kan maken, betwist niemand. Feit is wel dat AI vandaag code schrijft op basis van wat het geleerd heeft van eerder door mensen geschreven code. Wilde innovaties mag je dus niet meteen verwachten van een systeem dat in essentie reproduceert en hersynthetiseert.