Citrix voegt ondersteuning toe voor macOS, wat leidt tot gemengde reacties

citrix

Citrix heeft de mogelijkheid toegevoegd om macOS-systemen op afstand te beheren via zijn desktop-as-a-service (DaaS)-suite. Tegelijkertijd uiten sommige klanten onvrede over veranderingen in het licentiebeleid.

De nieuwe functie stelt gebruikers in staat om via Citrix macOS-systemen te benaderen die gehost worden door MacStadium of via bare-metal servers van AWS. Dit is vooral nuttig voor ontwikkelaars en multimedia-professionals. Zij krijgen toegang tot krachtigere Macs voor softwaretests of intensieve mediabewerkingen, zonder zelf de hardware te hoeven aanschaffen.

Ondanks deze uitbreiding melden sommige klanten hun ongenoegen over veranderingen in het licentiebeleid van Citrix. Gartner, dat onlangs zijn Magic Quadrant-rapport voor DaaS publiceerde, wijst op een groeiende ontevredenheid onder klanten volgens The Register. Ze uiten kritiek op een gebrek aan flexibiliteit in contracten, vaste voorwaarden en beperkte onderhandelingsruimte voor volumeveranderingen. Daarnaast voelen veel klanten een gebrek aan empathie tijdens onderhandelingen.

De nieuwe licenties van Citrix, die enkel nog twee productbundels dekken, zouden ook niet bij alle klanten in de smaak vallen. Volgens Gartner moeten organisaties goed beoordelen welke functies van de nieuwe licenties ze daadwerkelijk nodig hebben, omdat sommige klanten rapporteren dat bepaalde functies ongebruikt blijven.

Marktbewegingen in DaaS-sector

Citrix blijft een van de leiders in de DaaS-markt, samen met AWS, Microsoft en VMware-spin-off Omnissa. AWS steeg naar de leiderspositie na het toevoegen van ondersteuning voor Microsoft 365-toepassingen, hoewel Gartner opmerkt dat AWS nog geen multisession-mogelijkheden biedt. Microsoft heeft de grootste geïnstalleerde gebruikersbasis, maar kampt met zwakkere on-premises DaaS-oplossingen.

Omnissa wordt geprezen om zijn uitgebreide portfolio en geschiktheid voor de zorgsector zegt The Register. Nieuwkomers zoals Parallels en Dizzion nemen dan weer de positie van Visionary in volgens het laatste rapport van Gartner.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home