Chromium onderzoekt integratie Rust

Het Chromium-opensource-project kijkt naar de integratie van Rust. Vandaag bestaat de code uit C++, maar de nieuwe programmeertool moet meer veiligheid brengen.

Rust komt naar Chromium. Het opensource-project waarop Chrome, Edge en de meeste andere browsers gebaseerd zijn, is vandaag gebouwd op C++. C en C++ zijn immens populair, maar verdienen steeds meer de stempel van legacy. Vooral de manier waarop ze met geheugen omgaan, is niet meer eigentijds. C++ verwacht immers dat programmeurs zich aan de nodige veiligheidsregels houden, maar het is te gemakkelijk om die te negeren of foutief te implementeren.

Meer en meer roest

Precies daarom kijkt Chromium naar Rust. Die taal is ontwikkeld met geheugenveiligheid in het achterhoofd. Code geschreven met Rust heeft aanzienlijk minder geheugen-gerelateerde kwetsbaarheden. Google zet al sterk in op Rust in Android en ook de Linux-kernel wordt almaar roestiger. Het is dus niet verwonderlijk dat de programmeurs achter Chromium de taal serieus overwegen.

Dat gezegd zijnde, moet je nog geen grote sprongen verwachten. C++ blijft de kern, maar Chromium zal Rust-libraries rechtstreeks gaan ondersteunen. Het komende jaar zou Rust-code in de Chromium-binary draaien, weet ZDnet. De integratie van C++ en Rust zal maar in één richting werken: de binary zal Rust-bibliotheken kunnen lezen, maar niet omgekeerd.

Kleine maar belangrijke stap

De stap die Chromium zet is belangrijk maar toch beduidend minder verregaand dan wat Android en Linux doen. C++ blijft zo de voorkeurstaal voor Chromium. Projecten die daarop geënt zijn, moeten de geheugenveiligheid van C++ wel opkrikken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home