Bug in Microsoft Word verwijdert bestanden wanneer je ze wil opslaan

Microsoft Word

Wanneer Microsoft Word je vraagt of je een bestand niet eerst wil opslaan voor af te sluiten, bestaat er een kleine kans dat het in de plaats daarvan verwijderd wordt. Enkele voorzorgsmaatregelen behoeden je voor de bug.

“Uw wijzigingen in dit bestand opslaan?” Die vraag stelt Microsoft Word wanneer je een document aanpast zonder het zelf te bewaren. Kies je ervoor om het bestand op te slaan, dan zorgt een bug ervoor dat het in sommige gevallen in de plaats daarvan verwijderd wordt.

Microsoft erkent het probleem, maar biedt nog geen finale oplossing. Met een beetje voorzichtigheid kan je er echter voor zorgen dat jouw harde werk in Word niet plots verdwijnt. De bug doet zich immers enkel voor in specifieke scenario’s.

Opgepast met hoofdletters en hekje

Sla je een document manueel op voor je afsluit, of staat Automatisch opslaan al ingeschakeld voor het bestand, dan heb je niets te vrezen. Het probleem steekt pas de kop op wanneer je vergeet te bewaren en Word de vraag zelf stelt.

Ook dan ben je nog niet verloren. Microsoft Word zal vooral bestanden verwijderen waarvan de titel de extensie in hoofdletters bevat (.DOC of .RTF). Ook een # in de titel kan voor problemen zorgen. Is dat het geval, dan moet je voorzichtig zijn.

Workaround

Er is nog een andere workaround mogelijk: klik via Bestand op Opties en selecteer Opslaan. Vink daar het vakje voor Backstage niet weergeven wanneer bestanden worden geopend of opgeslagen via sneltoetsen aan. Ook die instelling zou het risico mitigeren.

Loopt het toch mis, dan is alles niet verloren. Normaal gezien zal je bestand in de prullenbak zitten. De bug treft Word in Microsoft 365 versie 2409. Microsoft zoekt nog naar de oorzaak en een permanente oplossing.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.