De Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel testen met het project Basecamp Zero een nieuwe AI-tool die softwarefouten moet opsporen voordat de software in productie gaat.
De Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel testen samen met enkele hightechbedrijven, waaronder Barco, Nokia, Delaware en Corilus een nieuwe AI-technologie voor geautomatiseerde softwaretests in de cloud. Basecamp Zero moet software betrouwbaarder maken en testprocessen efficiënter laten verlopen.
Pilootprojecten
Basecamp Zero maakt gebruik van AI om softwarefouten op te sporen nog voordat de software in productie gaat. Dit kan tijd en kosten besparen en reputatieschade voorkomen. Uit eerder onderzoek blijkt dat testautomatisering kan leiden tot een betere softwarekwaliteit en een besparing van honderden testuren per week. De technologie wordt nu in samenwerking met bedrijven verder getest in pilootprojecten.
lees ook
Solita en ISS testen impact van generatieve AI op softwareontwikkeling
Professor Serge Demeyer van de Universiteit Antwerpen benadrukt dat software steeds complexer wordt en dat fouten snel verspreid kunnen raken via sociale media. “Dankzij AI detecteert Basecamp Zero fouten vooraleer de software live gaat, wat tijd bespaart en reputatieschade voorkomt.”
Ook professor Coen De Roover van de VUB ziet veel potentieel: “De komende zes maanden gaan we pilootprojecten opzetten met bedrijven om onze technologie verder te testen en te verfijnen.” De geautomatiseerde aanpak moet testers in staat stellen zich te richten op complexere problemen, terwijl routinetaken door AI worden overgenomen.
Van labo naar bedrijfsomgeving
Basecamp Zero is ontwikkeld door onderzoeksgroepen van UAntwerpen en de VUB, met steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen. De technologie wordt niet alleen in laboratoria getest, maar ook in reële bedrijfsomgevingen om de betrouwbaarheid te garanderen.
Jurgen Dewulf, R&D Team Leader bij Barco, ziet voordelen in het gebruik van de technologie: “In een competitieve markt is softwarekwaliteit cruciaal. Door deel te nemen aan dit project kunnen we onze betrouwbaarheid en beschikbaarheid verbeteren.”
Het doel is om binnen drie jaar een spin-off op te richten die Basecamp Zero commercieel beschikbaar maakt.