Apple Intelligence komt nog niet naar Europa: openlijke oorlogsverklaring aan de EU?

apple intelligence
Bron: Apple

Apple laat zijn Europese cliënteel mogelijk links liggen wanneer het straks zijn Intelligence AI-suite uitrolt naar iOS en macOS. Het wijst daarvoor richting de DMA.

Apple Intelligence was het konijn dat de telefoon- en computerspecialist uit zijn hoge hoed toverde tijdens WWDC. De AI-functies zijn op zich niet nieuw, maar Apple integreert alles netjes op een manier waar de concurrentie nog niet eens aan gedacht heeft. Echter lijkt het erop dat Apple zijn Europese cliënteel een wortel heeft voorgehouden met de aankondiging van Apple Intelligence.

lees ook

Apple lanceert Apple Intelligence in groot inhaalmanoeuvre

Volgens Bloomberg zal Apple Intelligence nog niet onmiddellijk deel uitmaken van iOS 18, iPadOS 18 en MacOS Sequoia. Apple ziet het niet zitten om de Intelligence-suite in lijn te krijgen met de Digital Markets Act. De Europese wetgeving duidt Apple aan als gatekeeper, wat betekent dat het bedrijf zich aan strengere regels moet houden.

Schuld van DMA

Een van die regels is dat Apple zijn platformen niet mag afsluiten voor externe partijen. Dat zou volgens de beargumentering van Apple tot mogelijk schadelijke ‘compromissen’ leiden voor beveiliging en privacy van gebruikers.

Om dezelfde redenen brengt Apple de spiegelfunctie tussen iPhones en MacBooks en scherm delen in SharePlay liever nog niet naar Europa. Een woordvoerder van de Europese Unie laat aan The Verge weten geen graten te zien in Apple Intelligence, zolang Apple zich aan de regels houdt.

lees ook

Apple macOS Sequoia bevat Apple Intelligence en absorbeert naadloos je iPhone

Openlijke oorlogsverklaring

Eurocommissaris Margrete Vestager heeft maar weinig sympathie voor die redenering. Donderdag haalde ze hard uit naar Apple en noemde de beslissing een ‘openlijke verklaring dat ze honderd procent weten dat dit een andere manier is om concurrentie uit te schakelen’. Apple deinst er niet voor terug om zijn ongenoegen over de DMA te laten blijken. Het moest al flink tegen zijn zin toegevingen doen rond de App Store, al zijn die volgens de EU niet verregaand genoeg.

De beslissing om Apple Intelligence niet naar Europa te brengen, lijkt dan ook vooral een manier om een punt te maken, ook al laat Apple daar honderden miljoenen gebruikers links voor liggen. De spanningen tussen Apple en de Europese Unie lopen zo nog wat verder op.

Meta hanteert graag een gelijkaardige strategie. Het bedrijf zet zijn AI-plannen in Europa op pauze, omdat het niet meer schaamteloos de data van gebruikers mag verzamelen. Niet toevallig mogen Apple en Meta zich aan een aanklacht van de EU verwachten.


Dit artikel verscheen origineel op 24 juni. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.