Apple Intelligence lijkt toch naar EU te komen (op macOS)

apple intelligence

Apple opent de deuren van zijn AI-suite voor Europese macOS-gebruikers. Eerder besliste Apple uit protest tegen de DMA om Intelligence niet op iOS te lanceren in de EU.

Apple Intelligence is sinds 29 juli beschikbaar op macOS en iOS, weliswaar in bèta. De uitrol voor het grote publiek staat gepland voor iOS 18.1 en macOS Sequoia 15.1. Met Apple Intelligence treedt Apple, twee jaar na Microsoft, eindelijk ook het AI-tijdperk in.

lees ook

Apple lanceert Apple Intelligence in groot inhaalmanoeuvre

Aanvankelijk zag het er niet goed uit voor Europese Apple-liefhebbers, want Apple leek niet van plan om Intelligence naar Europa te brengen. De releasenotes van macOS Sequoia geven een sprankeltje hoop. Waar Apple in de iOS-notities zwart op wit stelt dat Apple Intelligence ‘niet beschikbaar is in de EU en China’, wordt er voor macOS enkel gezegd dat het niet beschikbaar is in China.

Achterpoortje in DMA

De beslissing van Apple om Intelligence niet naar Europa te brengen, kwam voort uit onvrede over de Digital Markets Act. Apple is door de Europese Unie aangeduid als poortwachter en krijgt strengere regels opgelegd over zijn platformen. Zo moet Apple zijn platformen openstellen voor externe partijen en dat ziet Apple voor Intelligence niet zitten, volgens de eigen redenering om de goede beveiliging te garanderen.

Voor macOS zou een uitzondering mogelijk zijn. De strenge regels van de DMA gelden voor 24 ‘kernplatformen’, bepaald op onder andere het aantal gebruikers. iOS valt onder de kernplatformen, maar macOS niet. Dat biedt Apple de mogelijkheid om Intelligence wel volgens zijn voorwaarden aan te bieden op macOS.

Om de bètaversie van macOS Sequoia 15.1 te installeren op je apparaat, dien je de systeemtaal wel in te stellen op Amerikaans Engels. Het blijft nog even afwachten of Apple de EU volledig zal omarmen wanneer Apple Intelligence breder uitrolt. Of de deur alsnog op een kier wordt gezet voor iOS, dat blijft eveneens afwachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home