E-mail gegenereerd door AI? Dat kost dan drie flessen water alstublieft

De water- en energiefacturen van AI-datacenters zijn hoog. Een door AI-gegenereerde e-mail van honderd woorden verbruikt zo’n drie flessen water van 0,5 liter.

Uit een nieuw onderzoek van de University of California, gemeld door The Washington Post, blijkt dat een door AI-gegenereerde e-mail van honderd woorden zo’n drie flessen water van 0,5 liter verbruikt. Generatieve AI gaat gepaard met hoge kosten. Niet alleen het waterverbruik, dat nodig is om de servers af te koelen, maar ook het elektriciteitsnet wordt tot zijn limieten geduwd. De immense rekenkracht die nodig is voor AI heeft een duidelijke impact op de planeet.

Water en elektriciteit

De impact van generatieve AI op de planeet werd al meermaals onderzocht. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat het elektriciteitsniveau van datacenters en AI tegen 2026 zal verdubbelen. Uit het Amerikaanse onderzoek van de University of California blijkt dat het exacte waterverbruik varieert van de staat en nabijheid van het datacenter.

lees ook

Opmars AI heeft flinke impact op de planeet: massa’s water en energie

Een lager waterverbruik zou overeenkomen met goedkopere elektriciteit en een hoger elektriciteitsverbruik. Zo had Texas het laagste waterverbruik van 235 milliliter voor één e-mail van honderd woorden, tegenover Washington met 1.408 milliliter per e-mail. Dit komt overeen met drie flessen water van een halve liter. Dat is veel als je weet dat ChatGPT recent de kaap van 200 miljoen wekelijkse gebruikers behaalde. Ik bespaar je de berekening.

Klimaatimpact

Heel wat techgiganten worden gedwongen hun klimaatdoelstellingen aan te passen. Zo verklaarde Mirosoft-vertegenwoordiger Craig Cincotta aan de Washington Post dat het bedrijf “zal werken aan datacenterkoelmethoden die het waterverbruik volledig zullen elimineren.” Toch lijkt het winstmotief van AI nog vaak de bovenhand te nemen en lopen de milieudoelstellingen achter. Zo zag Google zijn uitstoot van broeikasgassen met 48 procent stijgen in amper vijf jaar, vanwege de ongeremde AI-push.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home