Yubico stopt NFC en USB-C in nieuwe veiligheidssleutel

Yubico YubiKey 5C NFC

Yubico kondigt een nieuwe versie van zijn YubiKey 5 veiligheidssleutel aan. De combinatie van USB-C en NFC biedt heel wat flexibiliteit en is in theorie compatibel met zowat alle toekomstige en huidige toestellen. De kans is namelijk groot dat een van beide in je smartphone, tablet of pc zit.

De huidige YubiKey 5-reeks bestaat uit verschillende smaken: USB-A, USB-A en NFC, USB-C en USB-C en Lightning voor iOS-toestellen. De nieuwe YubiKey 5C NFC zorgt ervoor dat je niet langer moet kiezen tussen een USB-C-aansluiting of NFC. Bij die laatste kan je de sleutel eenvoudigweg op je toestel tikken om te verifiëren.

Een hardwaresleutel is een veilige manier van tweefactorauthenticatie (2FA). Volgens Microsoft zorgt de implementatie ervan op bedrijfsniveau dat 99,99 procent van de aanvallen via wachtwoorddiefstal geblokkeerd wordt. 2FA combineert iets dat je weet (het wachtwoord) met iets dat je hebt (in dit geval de YubiKey 5C NFC).

Aan je sleutelbos

Een fysieke veiligheidssleutel zoals de YubiKey 5C NFC kan je perfect aan je sleutelbos hangen zodat je die nooit vergeet. Het is een veiliger alternatief vergeleken met sms-authenticatie, waar hackers relatief eenvoudig je gsm-nummer kunnen ‘spoofen’ om de veiligheidscode te onderscheppen.

De volledige YubiKey 5-reeks. De nieuwe YubiKey 5C NFC is de tweede van links.

Wie zo’n fysieke veiligheidssleutel te riskant vindt om verloren te doen, kan altijd een extra stap toevoegen door midden van een authenticatie-app op je smartphone. Die genereren continu veilige codes om samen met je wachtwoord bij applicaties in te kunnen loggen.

Prijs en compatibiliteit

Wie zo’n veiligheidssleutel in het hele bedrijf wil uitrollen, kan beroep doen op YubiEnterprise-diensten. Hiermee kan je efficiënt sleutels registeren en verzenden naar werknemers alsook upgraden naar nieuwe modellen.

De YubiKey 5C NFC kost 55 dollar, 5 dollar meer dan de versie zonder NFC, en werkt op iOS, Android, Windows, macOS en Linux. Wie de sleutel online bestelt bij Yubico, betaalt 75 dollar inclusief taksen en verzending (omgerekend 63,5 euro). Je kan de sleutel ook lokaal bestellen bij Secutec, CloudCom en 3-it.

Tip: Waar je op moet letten bij tweefactorauthenticatie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home