Windows-patch voor zero day PrintNightmare blokkeert Zebra labelprinters

printer error

Zebra bevestigt het probleem en laat weten dat Microsoft aan een update werkt die de komende dagen wordt uitgerold. De patch verwijderen herstelt opnieuw de connectie met Zebra label-printers, maar maakt je pc opnieuw kwetsbaar voor het PrintNightmare zero day-lek.

Microsoft lanceerde dinsdag een noodpatch om de PrintNightmare-kwetsbaarheid in de Windows Print Spooler op te lossen. Die service bevat een gevaarlijke zero day die hackers kunnen misbruiken om zich administratortoegang te geven tot de domain controller van een bedrijfsnetwerk.

Gisteren raakte bekend dat de noodpatch uiteindelijk het lek niet volledig dicht. Toch is de patch niet waardeloos. Organisaties die standaard-instellingen voor hun domain controllers en Windows-systemen gebruiken, zijn wel degelijk beschermd.

Nu blijkt dat Microsoft ook iets stuk heeft gemaakt met de patch. Na de installatie van patch KB5004945 op Windows 10 versie 21H1, 20H2 en 2004 zijn bepaalde Zebra labelprinters niet meer bereikbaar.

Zebra laat in een statement weten dat het op de hoogte is van het probleem en zegt tegelijk dat andere fabrikanten ook problemen ondervinden. Microsoft onderzoekt de zaak en plant snel een update binnen één tot twee werkdagen. Wie problemen ondervindt met Zebra labelprinters (of andere printers) wordt geadviseerd om patch KB5004945 tijdelijk te verwijderen of de printerdriver te herinstalleren.

Van zodra de definitieve patch er is de komende dagen, kan je die wel beter installeren omdat het zero day-lek PrintNightmare te ernstig is om zomaar te negeren.

lees ook

Hoe één merk de labelprintermarkt in een wurggreep houdt

Microsoft duwt de patch via het Windows Update-kanaal naar alle gebruikers om het een zero-daylek betreft, ongeacht of je Zebra labelprinter hebt of niet. Twijfel je of je de update al hebt ontvangen? Klik dan hier om de juiste versie van de patch manueel te downloaden. Dubbelcheck na installatie wel de connectiviteit van alle lokale printers en netwerkprinters om te zien of alles goed is verlopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home