Windows 11 Pro laat geen gastaccounts meer toe op remote servers

windows 11 pro geen toegang voor gastaccounts

Microsoft voegt een extra laag veiligheid toe aan Windows 11 Pro. Vanaf de volgende grote update zal toegang tot remote servers standaard uitgeschakeld worden voor gastaccounts.

De aanpassingen aan het beveiligingsbeleid van Windows 11 Pro zijn onderdeel van de previewbuild die Microsoft op 12 januari vrijgaf via het Insiders-kanaal. Voortaan zal in de Pro-versie van Windows niet meer met een gastaccount kunnen worden ingelogd bij een remote server via SMB. Wie dat probeert, krijgt een foutmelding te zien.

Ned Pyle van Microsoft verduidelijkt in een blog dat gastaccounts graag worden misbruikt door aanvallers om toegang te verwerven tot een server. Een gastaccount vereist immers geen wachtwoorden en is ook niet voorzien van multifactorauthenticatie of encryptie. Dit stelt aanvallers in staat om gegevens op een externe opslagserver te kopiëren zonder inloggegevens nodig te hebben.

lees ook

Windows 11 is hackers te slim af met deze nieuwe beveiligingsfunctie

Gasttoegang in SMB2 en SMB3

Microsoft schakelde gasttoegang al automatisch uit voor Windows Server sinds Windows 2000. In Windows 10 besliste Microsoft dit ook te doen voor Windows Enterprise en Education. Vanaf Windows 11 komt de beveiliging van de Pro-versie meer op hetzelfde niveau te staan. De wijzigingen zijn niet van toepassing op de Home-versies en Windows 10 Pro.

Toegang voor gastaccounts zal automatisch worden uitgeschakeld bij de volgende Windows-update. Organisaties die dit opnieuw willen inschakelen voor SMB2 en SMB3, vinden hier een workaround terug. Microsoft raadt ten stelligste aan om niet terug te vallen op het verouderde SMB1-protocol dat in april werd opgedoekt.

Cloudopslag in instellingen

We grijpen deze gelegenheid aan om nieuwe features in de aankomende update te overlopen. Een van de meest zichtbare veranderingen zal het cloudopslagdashboard zijn in de instellingen. Dit vind je terug onder Account. Het dashboard toont je hoeveel OneDrive- en Outlookopslag je verbruikt en op overschot hebt. Zo weet je wanneer het tijd is om je mailbox nog eens op te kuisen.

cloudopslag windows instellingen
Bron: Microsoft

Een nieuwigheid voor ontwikkelaars is het aanmaken van ‘live kernelgeheugendumps’ via Taakbeheer. Met deze functie kan je problemen oplossen terwijl Windows op een normale manier blijft draaien. Daarnaast introduceert Windows 11 een nieuw design voor het Start-menu en dialoogvensters die je waarschuwen voor compatibiliteitsproblemen, en zullen enkele Apple-apps te downloaden zijn via de Microsoft Winkel. Een volledig overzicht vind je hier.

lees ook

Windows 11 in 2023: meer en regelmatigere ‘updatemomenten’  

Vanaf dit jaar wil Microsoft de frequentie en regelmaat van Windows-updates verhogen. In plaats van één grote functie-update zoals in 2022 zouden er dit jaar drie tot vier ‘updatemomenten’ komen om de uitrol van nieuwe functies meer uit te smeren. Het eerste updatemoment voor dit jaar volgt waarschijnlijk in februari of maart.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home