Windows 11-beveiliging vertraagt oudere pc’s

Microsoft wil Windows 11 niet uitrollen naar pc’s met een Kaby Lake R-processor of ouder en oogst daarom veel kritiek. Er blijken uiteindelijk toch prestatieproblemen te zijn op oudere toestellen.

Microsoft eist dat computers voor een upgrade naar Windows 11 een Intel-chip van de achtste generatie of recenter aan boord hebben, of een AMD-processor met Zen 2. Die vereiste stuit op veel onbegrip, aangezien het nieuwe besturingssysteem ook op deze oudere toestellen draait. Onderzoek van PCWorld illustreert nu voor een stuk waar de beslissing van Microsoft vandaan komt.

Virtualization Based Security

Windows 11 maakt standaard gebruik van Virtualization Based Security of VBS. Daarbij worden processen van elkaar, het OS en de onderliggende hardware geïsoleerd, wat de beveiliging ten goede komt. VBS zit ook in Windows 10 maar is daar een optionele functie die je kan inschakelen. Voor VBS moet hardwarevirtualisatie ingeschakeld zijn op de CPU en heeft de pc de juiste drivers nodig.

PCWorld heeft de prestaties van verschillende systemen onderzocht met VBS respectievelijk in- en uitgeschakeld. Het viel daar bij op dat hardwarebenchmarks weinig verschil toonden, maar tests die applicaties simuleren wel.

Impact op oude chip

Op chips gebaseerd op de zesde generatie van Intel (Skylake) dalen prestaties met VBS ingeschakeld met tien tot vijftien procent. Bij nog oudere chips stijgt de impact. De vertraging is voelbaar bij dagelijks gebruik, bijvoorbeeld wanneer je op het internet surft.

lees ook

5 redenen om wel (of niet) te upgraden naar Windows 11

VBS inschakelen op die toestellen is dus geen goed idee. Windows 11 omarmt VBS als standaard, waardoor een upgrade dergelijke systemen merkbaar zou vertragen. Dat Microsoft Windows 11 niet naar dergelijke oudere laptops wil uitrollen, is daarom logisch.

Kaby Lake R

Minder logisch is de keuze van het bedrijf om ook Kaby Lake-chips van de zevende generatie uit te sluiten. Computers met die processors tonen maximaal een impact van enkele procenten met VBS ingeschakeld. De Core i7-7820HQ in de Surface Studio 2 van Microsoft mag zelfs wel mee op de compatibiliteitslijst. De tests tonen aan dat er op het vlak van prestaties geen goede reden is om chips van de zevende generatie te weren.

lees ook

Windows 11 review: mooier en (meestal) beter

VBS vertrouwt niet alleen op hardware maar ook op drivers. Daar zit misschien een probleem met Windows 11, al verklaart het niet helemaal waarom de Intel-chip die toevallig in Microsofts eigen pc zit, wel compatibel is.

Veilig upgraden

Voor recentere toestellen (achtste generatie en nieuwer of AMD Zen 2) heeft VBS geen prestatie-impact. De technologie levert daar extra beveiliging zonder voelbare impact. Op een compatibel systeem kan je Windows 11 dus installeren zonder impact op de prestaties.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home