Windows 10-patch voor Intel-chips crasht pc’s, treft ook AMD

spectre cpu patch

De problemen met Spectre-patches houden niet op. Microsoft rolde vorige week een nieuwe update uit om de problemen met Intel-chips aan te pakken, maar was daarbij iets te enthousiast. De update werd ook uitgerold naar systemen waar hij niet voor bedoeld was, waardoor verschillende gebruikers hun toestellen niet meer konden opstarten.

De update in kwestie is KB4100347, die microcode-updates voor Intel-chips bevat om te beschermen tegen Spectre. Microsoft rolde de patch al in mei uit voor Windows 10 April 2018 Update (1803) en Windows Server 2016 (1803), maar maakte vorige week een nieuwe versie beschikbaar via Windows Update.

Het is niet duidelijk wat Microsoft precies heeft veranderd in de nieuwe versie, het supportartikel werd voor het laatst geüpdatet op 24 juli 2018. Wat wel duidelijk is, is dat de patch bij verschillende gebruikers voor problemen zorgt. Er verschenen de voorbije dagen meerdere meldingen op Reddit en andere kanalen van Windows 10-systemen die niet meer willen opstarten, vastzitten in een oneindige automatische herstellus, of algemene prestatieproblemen vertonen.


Lees dit: De vloek van Spectre: waarom blijft het jou en Intel achtervolgen?


Het probleem lijkt te zijn dat Microsoft de update ook heeft uitgestuurd naar pc’s waarvoor de patch niet bedoeld was. Dat zorgt voor onverwachte gevolgen in getroffen systemen met niet-ondersteunde Intel-chips. De problemen zijn met zekerheid vastgesteld voor bepaalde Intel Xeon-processors, maar er doken eveneens meldingen op van problemen op systemen met Intel Core i3, i5 en i7.

Bovendien ziet het er naar uit dat Microsoft de patch ook naar AMD-toestellen heeft uitgerold. De gevolgen voor AMD-apparaten zijn wel minder schadelijk dan op niet-compatibele Intel-systemen.

Update verwijderen

Wie problemen ondervindt, kan proberen om de update te verwijderen. Omdat hij automatisch via Windows Update wordt aangeboden, zal het systeem mogelijk proberen om de update opnieuw te installeren. Voor een definitieve fix is het daarom wachten tot Microsoft het probleem aan serverzijde aanpakt.

Het is niet de eerste keer dat de Spectre-updates voor problemen zorgen. Ook bij de eerste lading patches begin dit jaar, staken verschillende problemen de kop op.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home