Wifi kan binnenkort meekijken in je huis of kantoor

Onderzoekers werken aan functionaliteit waarmee toestellen wifi-straling kunnen gebruiken om fysieke activiteit te detecteren. Dat brengt niet alleen nieuwe mogelijkheden maar ook beveiligings- en privacyproblemen met zich mee.

Tegen eind 2024 wil de IEEE de 802.11bf-wifi-standaard introduceren. Naast de gebruikelijke verbeteringen in draadloze connectiviteit, brengt deze standaard volledig nieuwe functionaliteit met zich mee. Met de upgrade wordt wifi meer dan een communicatiestandaard. Routers en andere wifi-toestellen zullen in staat zijn om aan de hand van wifi-straling een beeld te vormen van de activiteiten in een ruimte.

SENS

De functionaliteit wordt uitgewerkt onder het Wifi Sensing-project (SENS). Via SENS krijgen wifi-toestellen de mogelijkheid om wifi-straling te gebruiken om de omgeving te visualiseren. De draadloze straling wordt ingezet als een soort variatie op radar om de aanwezigheid, afstand, snelheid en richting van objecten binnen het bereik vast te leggen. Dat opent de deur naar nieuwe toepassingen. Zo kan je IoT-toestellen in theorie met gebaren besturen, aangezien de router permanent kan opvolgen of een bepaald gebaar wordt gemaakt.

Het is duidelijk dat de SENS-capaciteiten ook een serieus privacy- en beveiligingsvraagstuk met zich meebrengen. Plots worden wifi-toestellen spionage-apparatuur, wanneer toegang in verkeerde handen zou vallen. Criminelen zouden via gekraakte routers de aanwezigheid in een kantoor of woonst kunnen opvolgen. Dat is niet ondenkbaar, aangezien zeker consumentenrouters traditioneel erg slecht beveiligd zijn. Er is in theorie meer misbruik mogelijk. Wifi-straling raakt door muren, zodat malafide figuren in theorie met eigen apparatuur ergens binnen kunnen kijken.

De precieze vorm die de SENS-functionaliteit zal aannemen is onduidelijk. Wordt de technologie inderdaad een onderdeel van de 802.11bf-standaard, dan krijgen we er met z’n allen nieuwe capaciteiten en minstens evenveel nieuwe kopzorgen bij.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home