Wie Windows 7 nog gebruikt moet deze zeroday-patch installeren

0patch redt de dag

windows 7 doos

Microsoft ondersteunt Windows 7 sinds begin 2020 niet meer, maar een gevaarlijk zeroday-lek doet vandaag de ronde. Gelukkig springt 0patch in de bres en stelt het een gratis update beschikbaar om je pc te beveiligen.

Windows 7 wordt sinds 14 januari 2020 niet meer ondersteund door Microsoft. Enkel wie heeft ingetekend in het Extended Security Update-programma, ontvangt tegen betaling onder ondersteuning voor het besturingssysteem. Zij kunnen probleemloos blijven doorwerken zonder zorgen, ook al kost het hen wel geld dat jaarlijks oploopt.

Wie nog Windows 7 draait en niet zo’n verlenging heeft aangekocht, loopt sinds begin dit jaar op dun ijs. Sinds enkele dagen circuleert er een zeroday-lek rond waarin een probleem zit rond de escalatie van privileges. Kort samengevat: een lokale niet-admingebruiker kan op een machine in het register parameters aanpassen rond de monitoring de systeemprestaties. Nadat dit achter de rug is, kan een hacker eenvoudig DLL’s inladen en malafide code op je pc draaien.

0patch stelt patch gratis beschikbaar

Het ernstig probleem heeft bij Microsoft voorlopig nog geen reactie losgemaakt om toch in allerijl een eenmalige Windows 7-patch beschikbaar te stellen. Gelukkig springt 0patch in de bres met een eigen patch om je systeem opnieuw dicht te timmeren. Wie al een account heeft op het platform kan de update nu downloaden. Geen account? Je kan er eentje gratis aanmaken en zo je pc opnieuw veilig maken. 0patch stelt deze patch gratis beschikbaar voor al zijn gebruikers.

lees ook

Microsoft stopt Windows 7-ondersteuning: alles wat je moet weten

Om het lek te dichten, maakt 0patch wel de functie ‘prestaties monitoren van geaffecteerde diensten’ stuk. Erg is dit niet omdat het geen impact heeft op de dagelijkse werking van je pc. Het is namelijk veel belangrijker om je systeem te beveiligen tegen een zeroday-aanval.

Vandaag maken volgens NetMarketShare nog steeds 25 procent van de pc’s gebruik van Windows 7. Dat aandeel daalt stelselmatig, vorig jaar deze periode was dat nog 30 procent, maar het besturingssysteem blijft (vooral bij bedrijven) populair.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home