Waarom zien we de laatste tijd zoveel ransomware aanvallen?

ransomware

Er is de laatste maanden geen gebrek aan ransomware aanvallen. Menig organisatie werd het slachtoffer van desastreuze ransomware aanvallen die diensten platlegde en onbeschrijflijk veel schade aanrichtte aan data. 

In het 2020 Ransomware Resilience Report laat Veritas zien dat een deel van de organisaties nog niet voorbereid is op ransomware aanvallen. Met slordige beveiliging en incomplete back-ups maken ze zichzelf tot een kwetsbaar doelwit. Bijna twee derde van de respondenten geeft aan dat de veiligheidsmaatregelen in hun bedrijf niet bij zijn met de complexe IT. 

Uit het survey blijkt dat 57% van de bedrijven de laatste twee maanden geen rampherstel plan heeft getest. 66% van de respondenten verwacht dat het vijf of meer dagen zal duren voordat ze volledig herstellen van een ransomware aanval als ze het losgeld niet betalen. 

De impact van ransomware aanvallen

Volgens de cijfers van Veritas heeft meer dan de helft van de organisaties te maken gehad met een ransomware aanval. Meer dan 40% van de ransomware slachtoffers gaf aan dat 20% van hun bestanden en data aangetast of verloren zijn gegaan. 

Gemiddeld werden de organisaties het slachtoffer van 4,5 aanvallen. De bedrijven die te maken hadden met een ransomware aanval gaven aan dat de verstoring minimaal vijf dagen aanhield. Een andere 32% gaf aan dat hun systemen tussen de één en vier dagen platlagen. Een derde vertelde binnen een dag weer alles op orde te hebben. 

Groter aanvalsoppervlak door werken in de cloud?

Meer dan de helft van de respondenten gaf aan dat hun organisatie tijdens de pandemie hetzelfde of zelfs minder budget voor IT-beveiliging beschikbaar had dan voorheen. Met de enorme overstap naar telewerk was er in dezelfde periode juist meer behoefte aan IT-beveiliging. 

“We zien een vertraging tussen de snelle uitbreiding van het aanvalsoppervlak dat voortkomt uit het meer gebruik maken van de multi-cloud en de toepassing van databescherming om het te beveiligen. Ons onderzoek laat zien dat bedrijven investeren in het sluiten van de kloof, maar wanneer dit niet snel genoeg gebeurt, blijven ze kwetsbaar”, zegt John Abel, SVP en CIO bij Veritas, in een statement. 

lees ook

Zo ontdek je een ransomware-aanval voor het te laat is

Hoewel de multi-cloud enorm veel voordelen oplevert voor bedrijven, brengt het ook de nodige risico’s met zich mee. In zijn statement roept Abel organisaties op om gebruik te maken van oplossingen voor databescherming die steeds verscheidenere infrastructuren aankunnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home