Volgende versie Windows 10 geeft gebruiker controle over data-verzameling

Jarenlang vragen privacy-experts al van Microsoft om meer transparantie te geven over de data die het van gebruikers verzamelt. De nieuwste builds van de Insider Preview hinten ernaar dat Microsoft werkt aan een manier om dit niet alleen inzichtelijk, maar ook te beheren te maken.

Dat meldt de site ZDnet op basis van de nieuwste updates de Microsoft heeft gemaakt voor Windows 10. Het gaat om builds 17063 en 17074, die eind december en begin januari uitgebracht werden voor mensen die deelnemen aan de Fast Ring van het Windows Insider Program.

Betere controle over privacy

In de nieuwe builds van Windows 10 zijn twee commando’s toegevoegd aan het privacy-venster binnen het instellingenmenu. Beide opdrachten geven een duidelijke hint voor wat de functionaliteit wordt. Een daarvan heet ‘diagnostic data viewer’ en de ander ‘delete diagnostic data’.

Het lijkt erop dat Microsoft het straks mogelijk maakt om de gegevens die het bedrijf verzamelt voor diagnostische doeleinden in te zien. Daarnaast is het dus mogelijk om de gegevens te verwijderen indien gewenst. ZDnet heeft de commando’s uitgetest, maar ze bleken nog niet te werken.

Zorgen over privacy

Toen Microsoft Windows 10 uitbracht, kreeg het bedrijf forse kritiek. Het zou teveel gegevens verzamelen van klanten en volgens sommigen kwam dat neer op spionage. In reactie daarop gaf Microsoft begin 2017 een lijst vrij met de gegevens die het van klanten verzamelt.

Ook bracht Microsoft de hoeveelheid data die verzameld wordt terug. Op dit moment worden er enkel gegevens verzameld die “cruciaal zijn om Windows 10 draaiende te houden”. Het bedrijf verzamelt onder meer gegevens over het type apparaat, de verbindingen die gemaakt worden en de manier waarop software gebruikt wordt.

De volgende versie van Windows 10 wordt vermoedelijk in de lente vrijgegeven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home