VK zet vendetta tegen elementaire privacy verder

Met Meta in de verrassende rol van held

vk parlement

Het Verenigd Koninkrijk blijft zich weren tegen end-to-end encryptie in chat-applicaties. Bangmakerij moet de steun van de publieke opinie verwerven.

Het VK is bij monde van Minister Van Binnenlandse zaken Priti Patel vastbesloten om elementaire privacy een hak te zetten. Het ex-Europese land bindt daartoe de strijd aan met end-to-end encryptie.

Meta staat in dit verhaal per grote uitzondering aan de goede kant. Het bedrijf wil encryptie als standaard activeren in zijn Messenger-berichten-app. Daarmee moet Messenger WhatsApp achterna gaan. End-to-end versleuteling is vandaag al optioneel beschikbaar.

Denk aan de kinderen

Het VK wil heel graag kunnen meelezen in de berichten van zijn burgers maar dat is geen populaire marketingboodschap. Zoals we eerder uitvoerig analyseerden, kiest Patel daarom voor een beproefde strategie: ‘denk aan de kinderen’. Samengevat luidt de retoriek als volgt: kindermisbruikers kunnen encryptie misbruiken, dus encryptie is slecht en wie encryptie steunt, steunt kindermisbruik.

lees ook

Hoe het VK het recht op privacy voor iedereen om zeep wil helpen

Patel en het VK ijveren voor een soort van achterpoort waarbij end-to-end encryptie wel mag, maar pas nadat de overheid via een achterpoortje je berichten heeft kunnen scannen op eventuele stoute woorden. Die stoute woorden zouden enkel kindermisbruik betreffen, claimt de man zonder dat daar enige garantie op bestaat.

Wat in het VK gebeurt, is belangrijk om te volgen omdat het de toon zet voor end-to-end encryptie in de rest van de wereld. Het is belangrijk om de discussie goed te volgen en drogredenen en bedreigingen voor elementaire privacy tijdig te zien voor wat ze zijn.

Onbedoelde neveneffecten

Wie graag nog even een opfrissing leest over het gevaar van privacy-schending door bedrijven en de overheid, wijzen we graag door naar dit recente artikel van de New York Times, over een man die foto’s van de geslachtsdelen van zijn kind met een dokter deelde voor een snelle diagnose van een probleem en nu zijn Google-account kwijt is en zijn acties mocht gaan uitleggen aan de lokale politie. Dat voorval toont hoe zelfs legitieme inbreuken op de privacy pijnlijke gevolgen kunnen hebben en illustreert zo waarom het geen al te best idee is om een ‘stoute-woordenfilter’ te installeren op een chatapp.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home