Toenemend aantal cyberaanvallen verhoogt vaardigheden IT-teams met 82%

De verhoogde paraatheid zorgt ervoor dat IT-teams scherper staan dan ooit om cyberaanvallen te counteren. Er is ook een morele impact op die verhoogde paraatheid.

In een wereldwijd onderzoek van Sophos bij 5.400 IT-besluitvormers in middelgrote organisaties, blijkt dat de securityvaardigheden in alle sectoren zijn gestegen. De belangrijkste stijgers zijn detailhandel (85%), onderwijs (83%) en gezondheidszorg (80%). Een overgrote meerderheid van de IT-teams ervaarde een stijging van het aantal cyberaanvallen (82%) met een daarbijhorende zwaardere workload (84%).

Die hogere oorlogen en meer praktische ervaring versterkten hun securityvaardigheden. Dat op zich is een pluspunt, maar het heeft wel een impact op het moreel van het team. Volgens het onderzoek is bij 52% van de ondervraagden het moreel gestegen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de totale IT-workload toenam met 63%.

Veel organisaties lijken 2021 te zijn ingegaan met plannen om de omvang van zowel de interne als geoutsourcede IT-teams te vergroten en om het potentieel van geavanceerde tools en technologieën te omarmen. Uit het onderzoek bleek dat 68% van de IT-teams verwacht dat het aantal interne IT-beveiligingsmedewerkers in 2023 zal zijn toegenomen, en 56% verwacht dat het aantal uitbestede IT-beveiligingsmedewerkers in hetzelfde tijdsbestek zal groeien.

“Over de hele wereld was 2020 voor IT-teams een jaar zonder voorgaande,” zegt Chester Wisniewski, principal research scientist bij Sophos. “IT-professionals speelden een belangrijke rol in het helpen van organisaties om te blijven draaien ondanks de beperkingen en coronamaatregelen. Veel van deze digitale ervaringen werden wellicht in snel tempo opgezet, met beperkte middelen en apparatuur die beschikbaar waren. Terwijl de IT-teams werden geconfronteerd met een groeiend aantal cyberaanvallen gericht tegen het netwerk, de endpoints en de medewerkers. Zeggen dat het voor de meeste IT-teams waarschijnlijk behoorlijk stressvol was, is dus een understatement.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home