Tesla’s Autopilot gekraakt

tesla

Drie Duitse IT-experten hebben de Autopilot van Tesla-wagens kunnen kraken. Die legde bedrijfsgeheimen van de wagenfabrikant bloot.

Kan je de Autopilot in een Tesla-wagen hacken? Drie doctoraatstudenten van de universiteit van Berlijn namen de proef op de som. Ze wisten de printplaat van de wagen te kraken en deden daar enkele interessante vondsten. Het gereedschap dat ze daarvoor nodig hadden kostte hen zeshonderd euro, schrijft het Duitse nieuwsmedium t3n.

De printplaat legt de grootste geheimen van een wagen bloot, blijkt uit het experiment. De ingenieurs in opleiding vonden onder meer bedrijfsgeheimen van Tesla. Op de printplaat wordt de data bewaard die je wagen terugstuurt naar de computers van Tesla om de automatische piloot te trainen. Maar ook privégegevens van de vorige eigenaar waren nog terug te vinden op de printplaat, alsook metadata die GPS-locaties prijsgeven.

lees ook

Tesla integreert Zoom om overal te videobellen

Geen reden tot paniek

Ben je eigenaar van een Tesla-wagen, dan hoef je je niet onmiddellijk zorgen te maken. Zonder fysieke toegang tot de printplaat is het niet mogelijk de metadata over je rijhistoriek te achterhalen, los van de gespecialiseerde apparatuur die daarvoor nodig is. Voor Tesla kan dit wel een potentieel probleem vormen. Concurrenten zouden in theorie voor amper zeshonderd euro kostbare data kunnen bekomen over de werking van Autopilot.

Tesla hanteert een hoge graad van beveiliging om zijn wagens te beschermen tegen populaire aanvalsmethodes, maar het is zeker niet de eerste keer dat hackers daar een achterpoortje in weten vinden. Gelukkig zijn het veelal hobbyisten die er een leuke uitdaging in zien om de wagens te kraken. Maar kwetsbaarheden in Tesla-wagens kunnen zeer nare gevolgen hebben voor bestuurders. Vorig jaar ontdekten onderzoekers hoe dieven via NFC-technologie de digitale sleutel op de smartphone van de eigenaar kunnen activeren om een wagen open te krijgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home