Telefoonnummers van 3 miljoen Belgische WhatsApp-gebruikers op straat

whatsapp

Hackers verkopen miljoenen WhatsApp-nummers op het dark web, waaronder ook de telefoonnummers van 3 miljoen Belgen. Het is echter nog onduidelijk hoe zij aan die gegevens komen.

Op 28 november berichtte CyberNews dat een database met bijna 500 miljoen WhatsApp-telefoonnummers circuleerde op het dark web. Check Point Research onderzocht die claim en houdt het totale aantal op 360 miljoen telefoonnummers van gebruikers uit 108 verschillende landen. Daarbij zouden ook 3 miljoen telefoonnummers van Belgische gebruikers op straat liggen.

Hoe de hackers exact aan de gegevens zijn gekomen, is nog voer voor speculatie. Moederbedrijf Meta ontkent met klem dat er zich recent een beveiligingsincident heeft voorgedaan bij WhatsApp. De berichtendienst heeft ook zelf nog niet gereageerd op het nieuws. Vermoedelijk hebben de hackers een database uit 2019 weer opgevist, toen de gegevens van bijna 500 miljoen Facebook-gebruikers met data scraping-technieken werden verzameld.

Gevaar op phishing neemt toe

Of de gegevens nu gestolen zijn in 2019 of nu, gebruikers wiens telefoonnummer op straat ligt lopen verhoogd risico op phishing-sms’en. Hackers kunnen je nu namelijk veel gerichter targeten. Daarnaast kunnen hackers je telefoonnummer ook gebruiken om toegang te krijgen tot je online accounts.

“Hoewel de verkochte informatie alleen actieve telefoonnummers betreft en niet de inhoud van de berichten zelf, is dit een zeer grootschalige inbreuk op een van de meest populaire mobiele applicaties die door miljoenen mensen wereldwijd wordt gebruikt”, aldus Zahier Madhar, Security Engineer Expert bij Check Point België.

“We dringen er bij alle WhatsApp-gebruikers op aan extra waakzaam te zijn bij berichten die ze ontvangen en uiterst voorzichtig te zijn bij het klikken op links en berichten die via de app worden gedeeld”, klinkt de duidelijke waarschuwing.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home