Staatsveiligheid neemt nieuwe tool in dienst om sociale media te screenen

social media

De Belgische Staatsveiligheid, militaire inlichtingendienst ADIV en federale politie nemen een nieuwe tool in dienst om sociale media te screenen en het deep en dark web in de gaten te houden.

De tool bestaat uit een combinatie van softwaremodules en hardware, en moet de diensten in staat stellen om sneller en gerichter naar informatie te zoeken. “In essentie doet dit programma hetzelfde als wat onze mensen handmatig doen: het verkeer op sociale media filteren en daaruit informatie halen. Nu kan dit geautomatiseerd en op grote schaal”, zegt Ingrid Van Daele, woordvoerster van de Staatsveiligheid, tegen De Standaard.

Daarnaast kan de tool ook worden gebruikt om het deep web in de gaten te houden, ofwel het deel van het internet dat niet wordt geïndexeerd door Google en andere zoekmachines. Ook het dark web, een klein deel van het deep web dat enkel toegankelijk is via een speciale webbrowser zoals TOR, kan op deze manier beter worden gemonitord.

Betere algoritmes

“Nu zullen we onder meer spontaan een melding krijgen wanneer er op sociale media over een bepaald item een piek is in het verkeer”, zegt Van Daele. “De zoekalgoritmes die we zullen gebruiken, kunnen we ook veel meer naar onze hand zetten dan bij gewone zoekopdrachten, bijvoorbeeld door in te stellen dat er elke dinsdag naar bepaalde informatie moet worden gezocht, of een week lang.”

Het systeem kost alles samen ongeveer 20 miljoen euro om op te zetten en de komende vier jaar te onderhouden. Om welke tool het precies gaat, willen de veiligheidsdiensten niet kwijt. Volgens de informatie van De Standaard is het afkomstig van een Nederlandse leverancier. De aankoop werd al in augustus 2016 goedgekeurd, na de terreuraanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home