Shutdown in VS nefast voor beveiliging

SSL

In de VS zorgt de shutdown van de Amerikaanse overheid voor een aftakeling van de online veiligheid. Beveiligingsmedewerkers zitten thuis, HTTPS-certificaten worden niet vernieuwd, en het radiospectrum wordt niet meer gecontroleerd.

De shutdown van de Amerikaanse overheid laat zich voelen in zowat alle sectoren. De impasse in de VS toont aan dat een niet functionele overheid verstrekkende gevolgen kan hebben. Concreet beginnen de certificaten van aan de overheid gerelateerde websites zoals die van NASA te vervallen, waardoor ze niet of nauwelijks toegankelijk worden. Dat weerhoudt enerzijds burgers van toegang tot informatie die ze zoeken, en zet anderzijds de deur open voor hackers om man in the middle-aanvallen uit te voeren.

Ook de Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) in de VS draait op een laag pitje, met slecht minder dan de helft van de werknemers die nog actief zijn. Dat betekent dan weer dat de het beveiligingsniveau van het land omlaaggaat.

Routerpiraterij

Tot slot heeft de shutdown ook onverwachte gevolgen. Zo kunnen ondernemende Amerikanen de dekking van hun router (illegaal) een boost geven. In de VS is kanaal 13 op de 2,4 GHz-routerband verboden, omdat dat kanaal storing kan veroorzaken met andere communicatieapparatuur. Dat betekent per definitie dat het kanaal niet drukbezet is, waardoor het een betere ontvangst kan geven. Normaal kijkt de Amerikaanse FCC streng toe op overtreders, maar ook de dienst die daarvoor verantwoordelijk is, is niet actief omwille van de shutdown.

Voorlopig zijn de gevolgen beperkt, maar het Amerikaanse fiasco illustreert hoe snel de zaken bergaf kunnen gaan zonder functionele overheid, ook online. De overheid in de VS draait op een laag pitje omdat de begroting niet goedgekeurd raakt. President Trump eist een kleine zes miljard dollar om een grensmuur te financieren die Mexico eigenlijk ging betalen, en het door Democraten gecontroleerde Congress wil daar niet op ingaan, met een shutdown tot gevolg.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home