Rusland vermoedelijk niet verdreven uit netwerken VS na SolarWinds-hack

Rusland zou nog steeds toegang hebben tot netwerken in de VS, ook na het SolarWinds-hack. Er is geen kant-en-klare oplossing om de Russen meteen uit de netwerken te bannen.

Hoewel de VS na het grote SolarWinds-hack sterke maatregelen namen om netwerken te beschermen, hebben Russische hackers naar alle waarschijnlijkheid nog wel toegang tot de Amerikaanse IT-infrastructuur. Dat zegt het Witte Huis zelf. De VS zijn intussen zeker van de rol van Rusland en meer specifiek de Russische veiligheidsdienst SVR. In realiteit blijkt het voorlopig onmogelijk om Russische inmenging helemaal uit te sluiten.

Geen totale bescherming

Rusland is erg actief op het vlak van cybercriminaliteit en -spionage. Beveiligingsexperts waarschuwen al langer dat het vrijwel onmogelijk is om totale bescherming te garanderen tegen criminelen die de steun krijgen van natiestaten. Aangezien geen netwerk of computersysteem 100 procent waterdicht kan zijn, is het dus bijna vanzelfsprekend dat de Russen nog toegang hebben tot belangrijke buitenlandse systemen.

Om die inmenging te stoppen of toch zeker te verminderen, is er volgens de VS tijd nodig. Verschillende consistente tegenreacties moeten op termijn duidelijk maken dat de negatieve gevolgen opwegen tegen eventuele winst bij cyberaanvallen. De VS zijn optimistisch dat ze die boodschap op termijn kunnen overmaken, al is het net zo goed mogelijk dat het digitale strijdtoneel nog lang actief blijft. Ook de Amerikanen zelf zitten immers in Russische netwerken rond te snuffelen. Digitale spionage lijkt zo een moeilijk te voorkomen gegeven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home