Recentste Windows 10-update maakt slaapmodus stuk

windows 10

De nieuwste cumulatieve update voor Windows 10 heeft nog enkele extra problemen aan boord. Gebruikers van verschillende doordeweekse toestellen rapporteren dat de slaapmodus het na de installatie begeven heeft.

We schreven eerder al dat KB4535996, uitgebracht om problemen met vorige updates op te lossen, zelf enkele problemen met zich meebrengt. Het ging toen over onder andere een flikkerend scherm en haperingen. Nu blijkt dat de update voor sommige systemen ook de slaapmodus stuk maakt. Concreet zouden toestellen automatisch ontwaken uit slaapmodus, zonder dat daar een goede reden voor is. Dat betekent bijvoorbeeld dat je laptop in je rugzak onderweg zou wakker worden en de batterij zou leegtrekken zonder je medeweten.

De problemen doen zich volgens Windows Latest onder andere op de Surface Laptop 2 voor. Verschillende andere gebruikers bevestigen het probleem op het forum van Microsoft. De update levert al een week lang problemen op voor gebruikers, maar volgens Microsoft zelf is er nog steeds geen vuiltje aan de lucht. Momenteel is de update ‘optioneel’, wat betekent dat Microsoft KB4535996 niet proactief zal pushen tenzij je manueel naar updates zoekt via het instellingenmenu. Het is in principe wel de bedoeling om de update in de volgende patch Tuesday te verwerken en breed uit te rollen.

Vertrouwen

Dat de update aan de basis van de problemen ligt, lijkt duidelijk. De slachtoffers melden dat de installatie van KB4535996 de enige variabele is, en de deïnstallatie van de update de problemen verhelpt. Updates verwijderen doe je via Instellingen, Update & Security, Windows Update en tot slot de optie Updatgeschiedenis. Daar vind je een link om updates van je systeem te gooien.

Zoals meestal treffen de problemen een schijnbaar arbitraire subset van gebruikers. Het gros van de Windows 10-systemen lijkt de update wel zonder problemen te slikken. De problemen met Windows-updates zijn echter nefast voor het vertrouwen erin. Er is immers geen manier om vooraf te voorspellen of een update voor jouw systeem een verbetering dan wel een verslechtering met zich zal meebrengen. Zo ontpopten Windows-updates zich als een soort omgekeerde loterij, waarbij de hoofdprijs het troubleshooten van een defect systeem is. Geen ticketje kopen voor die loterij brengt vaak z’n eigen risico’s met zich mee, aangezien de updates in de regel ook beveiligingslekken dichten. Dat is bij KB4535996gelukkig niet het geval.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home