Hackers ronden ransomware-aanval doorgaans binnen de vier dagen af

ransomware

De gemiddelde duur van ransomware-aanvallen in 2021 komt neer op 92,5 uur. Hackers worden dus al enkele opvolgende jaren sneller in de cyberaanval.

Net geen vier dagen, zolang had een cybercrimineel gemiddeld nodig om een ransomware-aanval uit te voeren. De meting start op het moment dat de hacker binnendringt op het netwerk en eindigt na het inladen van de payload. Het X-Force team van IBM analyseerden incidenten uit 2021 om tot dit resultaat te komen.

Sneller hacken

De aanval blijkt daarmee de laatste jaren aan snelheid te hebben gewonnen. Drie jaar geleden spendeerde een hacker nog gemiddeld 1637,6 uur aan de aanval. Eén jaar later kende dat gemiddelde al een spectaculaire stijging tot 230 uur, ongeveer negen en een halve dag.

De snelheid komt niet door slechtere beveiliging of meer kennis bij de hackers. Onderzoekers stelden vast dat de inbrekende cybercriminelen nauwer samenwerkten met ransomware-aanvallers. In het verleden kon het enkele dagen duren voordat een koper werd gevonden voor de toegang tot een bepaald netwerk.

Bescherming volgt het tempo niet

Hoewel dreigingen sneller worden opgemerkt en reactie krijgen, volstaat het groeitempo niet. Tussen 2019 en 2021 steeg het aantal organisaties met endpoint-bescherming van 8 procent naar 36 procent. Het grootste deel van de respondenten beschikte hier dus niet over, terwijl de bescherming net belangrijk is voor ondernemingen waarbinnen werknemers op afstand werken.

lees ook

De cybersecurity van Belgische ondernemingen onder de loep

Tot slot bekeek het onderzoek de snelheid waarmee cybersecurity-oplossingen te werk gaan. Vorig jaar bleken 64 procent van de aangevallen organisaties tijdig te worden gewaarschuwd door hun oplossing.    

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home