Proximus opent expertisecentrum dat zich toespitst op AI en cyberbeveiliging

Proximus Ada

Proximus kondigt vandaag officieel de komst aan van een expertisecentrum gewijd aan AI en cyberbeveiliging in België. Het centrum krijgt de naam Proximus Ada en zal officieel de deuren openen op 1 april.

De oorlog in Oekraïne heeft nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt hoe belangrijk een goede cyberbeveiliging van een land is. Rusland is op dat vlak een sterke tegenstander met heel wat getraind hacktalent in huis die de afgelopen jaren genoeg momenten hebben aangegrepen om hun handelingen verder te verfijnen.  

Het toont duidelijk aan dat het belangrijk is dat organisaties en overheden zich wapenen tegen cyberdreigingen. Binnen België gaat Proximus een voortrekkersrol innemen bij het verhogen van de cyberbeveiliging van ons land. Het bedrijf opent daarvoor op 1 april het expertisecentrum Proximus Ada.

Samenwerkingen als basis

Guillaume Boutin, Gedelegeerd Bestuurder van Proximus, opent het aankondigingsevent door de rol van Proximus Ada toe te lichten: “Proximus Ada is een centrum dat AI en cyberbeveiligingsoplossingen biedt aan verschillende delen van België.”

Het expertisecentrum moet niet enkel dienen voor de belangen van Proximus, maar ook de samenleving in zijn geheel vooruithelpen op vlak van cybersecurity. Daarvoor zal het expertisecentrum samenwerkingen aangaan met universiteiten, expertisecentrums, bedrijven en coding-scholen. “Het zijn de universiteiten die de basis dragen, maar het is een open systeem om de cyberbeveiliging in het land te verhogen”, vertelt Boutin.

Kennis delen

Proximus geeft zelf aan al wat expertise te hebben binnen de domeinen AI en cybersecurity. “Momenteel heeft Proximus al 50 personen in dienst die dagelijks werken rond de thema’s AI en cyberbeveilging. Dat team heeft al meer dan 80 AI-applicaties ontwikkeld die klantenervaringen en bedrijfsprocessen verbeteren”, vertelt Stephanie Cox. Zij zal de rol van Managing Director van Proximus Ada op zich nemen.  

Over de komende drie jaar moet de expertisegroep uitbreiden tot 150 werknemers. Tot slot geeft Cox nog mee hoe deze experten de verworven kennis zullen inzetten: “Momenteel werkt het team experten alleen voor de cyberbeveiliging van Proximus. Dat wordt uitgebreid naar de brede Proximus-groep, waartoe ook TeleSign en Bics behoren.” Die organisaties zijn niet enkel actief binnen België, wat het expertisecentrum ook aanzien moet geven in de Benelux en later internationaal.

Vrouwen motiveren

De naam van het expertisecentrum koos Proximus niet willekeurig. “Ada is een verwijzing naar Ada Lovelace die beschouwd wordt als de eerste computerprogrammeur. Ze schreef het eerste algoritme dat bedoeld was voor de computer. Proximus koos voor deze naam omdat het duidelijk maakt dat Proximus Ada vrouwen wil ondersteunen in de technologische industrie”, vertelt Cox.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home