Proton lanceert eigen wachtwoordmanager

proton pass

Proton Pass zal binnenkort beschikbaar zijn voor het bredere publiek. De wachtwoordmanager bevat meerdere encryptielagen om je logingegevens te beveiligen.

Proton breidt de geëncrypteerde mailclient uit met een wachtwoordmanager, genaamd Proton Pass. De nieuwe dienst is voorlopig enkel in bèta beschikbaar voor gebruikers met een levenslang of ‘Visionary’-abonnement. Later dit jaar zal de wachtwoordmanager breder beschikbaar komen, al specifieert Proton niet echt wanneer. Vanaf dan zal Proton de code ook opensource maken en bugbountyprogramma’s opzetten om naar kwetsbaarheden in de code te speuren.

Proton maakt zich sterk dat zijn wachtwoordmanager een ‘completer encryptiemodel’ bevat dan concurrerende software. Inloggegevens zitten in een kluis die vergrendeld wordt met een 32-bit encryptiesleutel. Naast wachtwoorden en gebruikersnamen kan je ook websites opslaan en willekeurige e-mailadressen aanmaken om anoniem te mailen, een dienst die Proton kan aanbieden dankzij de overname van SimpleLogin. Proton claimt geen toegang te hebben tot kluizen van gebruikers, al is dat een belofte die alle wachtwoordmanagers maken.

Sneer naar LastPass

Het concept van een wachtwoordmanager staat toch onder enige druk sinds de veelbesproken cyberaanval op LastPass. In principe zou je kluis ontoegankelijk moeten zijn zonder het hoofdwachtwoord, maar bij het incident bij LastPass wisten de hackers toch toegang te vinden tot gegevens van gebruikers. Experts ontdekten dat de wachtwoordbeheerder zijn beveiligingsbeloftes totaal niet waarmaakte in de praktijk.

lees ook

Het incident te veel: is LastPass nog te vertrouwen?

Ook Proton is het incident nog niet vergeten. In de aankondiging haalt CEO Andy Yen fors uit naar de concullega. “Wachtwoorden beschermen vereist een hoog niveau van bekwaamheid, die maar weinig organisaties hebben. We hebben ons altijd zorgen gemaakt over het risico van een inbreuk op een grote wachtwoordbeheerder. Die vrees werd recent helaas werkelijkheid.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home