Persoonlijke gegevens van Belfius-klanten liggen op straat (update)

belfius

Een database met persoonlijke gegevens van Belfius-klanten staat te koop op het dark web. Er zijn geen financiële gegevens gelekt.

De hackers claimen zelf met de gegevens van achthonderdduizend klanten van een Spaanse bank en driehonderdduizend klanten van een Belgische bank aan de haal te zijn gegaan. Uit testdata uit de database die Datanews kon inkijken, blijkt het om de bank Belfius te gaan.

De database bevat onder meer namen, voornamen, adressen, telefoonnummers, mailadressen en bankrekeningnummers. Ook gegevens van ING-klanten zijn mogelijk uitgelekt.

lees ook

Gemiddelde kost datalek overstijgt 5 miljoen dollar in 2023

Namen en adressen zichtbaar

Volgens DataNews bevat de database veel dubbele gegevens, waardoor het moeilijk in te schatten is hoeveel klanten precies getroffen zouden kunnen zijn. Het werkelijke aantal getroffen klanten zal waarschijnlijk dus veel lager liggen dan wat de hackers claimen. Ook zitten geen financiële gegevens zoals rekeningstanden en transactiehistorie in de database.

Toch houdt het blootstellen van persoonlijke gegevens risico in voor de klanten, omdat fraudeurs deze kunnen gebruiken voor gerichte phishingaanvallen of identiteitsfraude. Van een handvol klanten zijn naam met adres zichtbaar.

Callcenter

Hoe de hackers aan de gegevens gekomen zijn, is nog een raadsel. Zij claimen die bij callcenters van de bank te hebben kunnen ophalen. Volgens ethisch hacker Inti De Ceukelaire zijn de gegevens uitgelekt door een medewerker van een Turks of Kosovaars callcenter.

Belfius houdt vol dat er geen aanwijzingen zijn dat er bij hen een beveiligingsincident heeft voorgedaan. De hackers lijken hun originele post inmiddels ook alweer verwijderd te hebben. Aangezien de zaak nog volop onderzocht wordt, volgen we de laatste informatie op de voet.

Laatst bijgewerkt op 27/12 10u13.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home