Oudere Androidversies verliezen ondersteuning voor veilige websites

SSL

Telefoons met een oudere versie van Android komen binnenkort in de problemen wanneer ze beveiligde websites willen bezoeken. De ondersteuning van verschillende certificaten houdt immers op.

Let’s Encrypt, dat beveiligingscertificaten voor websites uitgeeft, stopt vanaf 11 januari 2021 met de ondersteuning van Android 7.1.1 of ouder. Androidgebruikers die websites willen bezoeken beveiligd via Let’s Encrypt, komen zo in de problemen. Android 7.1.1 Nougat is een ouder besturingssysteem, maar het blijft in gebruik. Androidtelefoons worden notoir slecht geüpdatet, zeker wanneer het om budgettoestellen gaat. Bijna 34 procent van alle telefoons die vandaag actief zijn op Google Play, draait een versie van Android gelijk aan of lager dan 7.1.

Gebruikers verliezen zo in de praktijk toegang tot een deel van het internet. De kans bestaat dat Let’s Encrypt een trend in gang zet die ook andere certificaatspecialisten zullen volgen. Dat oude besturingssystemen ondersteuning verliezen, is op zich niet vreemd. Het probleem ligt vooral bij de fabrikanten die hun toestellen niet van updates voorzien en minder bij Let’s Encrypt.

Firefox

Let’s Encrypt ontstond uit een samenwerking tussen de Electronic Frontier Foundation, Cisco en Mozilla. Mozilla Firefox gebruikt zijn eigen database voor certificaten en blijft ongehinderd door de beslissing. Wie een oude telefoon heeft en Firefox installeert, kan zo wel verder surfen.

lees ook

SSL-certificaten voortaan maximaal 13 maanden geldig

Toch toont de eindigende ondersteuning een probleem aan met Android. De weigering van fabrikanten om softwareondersteuning als een standaard te aanzien, zorgt voor een onveilige en inconsistente gebruikservaring. Wie in 2016 of zelfs 2017 een nieuwe maar budgetvriendelijke telefoon kocht, loopt het risico om daardoor in de problemen te komen. Daar staat tegenover dat een vier jaar oude budgettelefoon in veel gevallen op zijn laatste benen loopt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home