OneSpan Risk Analytics gebruikt AI tegen identiteitsfraude

OneSpan-Risk-Analytics-Hero-Banner_0

Securityspecialist OneSpan (vroeger Vasco Data Security) lanceert een open API in de cloud die financiële instellingen helpt in hun strijd tegen fraude. Risk Analytics beveiligt tegen fraude met nieuwe accounts en overname van bestaande accounts.

Volgens OneSpan zijn bovenstaande de twee belangrijkste types van bedrog voor financiële instellingen. Risk Analytics beschermt tegen deze en andere frauduleuze praktijken in het online en mobiele kanaal.

De tool maakt gebruik van machine learning zodat het ook op termijn nieuwe aanvallen kan counteren. De technologie herkent fraude in realtime, geeft het risiconiveau weer en neemt actie wanneer er oplichting wordt gedetecteerd. Dat risiconiveau is een cruciaal onderdeel voor machine learning door foutpositieven te beperken.

Risk Analytics

Risk Analytics verzamelt data tijdens financiële transacties. Na een grondige data-analyse kent de tool een score toe aan de gebruiker, het toestel en de transactiegegevens. Je krijgt hiermee ook ineens het risico gelinkt aan de transactie. Risk Analytics kan meteen actie ondernemen en de transactie toelaten, nader bekijken of blokkeren, op basis van een intelligente workflow waarin de richtlijnen, regels en bepalingen van de bank verwerkt zijn.

“Waarheen het geld en de data ook stromen, de fraude volgt altijd,” zegt Scott Clements, CEO van OneSpan. “Fraude stoppen wordt steeds moeilijker omdat de bedreigingen voortdurend veranderen. Voor financiële instellingen is het van cruciaal belang dat ze proactief maatregelen nemen. Een gelaagde beveiligingsaanpak die de frauduleuze transacties monitort, detecteert en blokkeert voor ze plaatsvinden, verzekert de best mogelijke ervaring voor de gebruiker.”

PSD2

Risicoanalyse vormt het hart van Risk Analytics en is een essentieel onderdeel van PSD2. Open Banking wordt de trend van 2019 volgens Frederik Mennes, Market en Security Strategy Manager. “Open Banking bepaalt dat derde partijen die financiële diensten aanbieden, toegang moeten krijgen tot de klantendata van de bank, en dat ze betalingen rechtstreeks vanuit de bankaccount kunnen initiëren.”

PSD2 bevat een aantal vereisten voor sterke authenticatie, waaronder een risicoanalyse voor transacties. Dit betekent dat banken een risisoanalyse moeten uitvoeren om frauduleuze betalingen te voorkomen, te detecteren en te blokkeren.

“Risk Analytics verzamelt de contextuele informatie van verschillende bronnen (bijvoorbeeld de smartphone of laptop van de gebruiker), alsook de gedragsanalyse (bijvoorbeeld wie, wat, waar, wanneer),” legt Mennes uit.

“De API legt de informatie samen met de geschiedenis van de gebruiker om zo nieuwe en gekende fraudepatronen te detecteren en het risiconiveau van de transactie te bepalen. De oplossing kent dan het precieze beveiligingsniveau voor elke transactie toe.”

 

Gerelateerd: De vloek en zegen van PSD2: wat gebeurt er binnenkort met je geld?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home