Office-versies vanaf 2013 blokkeren binnenkort standaard internet-macro’s

Microsoft gaat grote aanpassingen doorvoeren in de wijze waarop Office omgaat met macro’s. Office-versies startende vanaf 2013 en Microsoft 365 zullen de aanpassingen dit jaar nog ontvangen.

In een blogbericht kondigt Microsoft aan dat Office voortaan standaard internet-macro’s blokkeert. Microsoft gaat deze aanpassing doorvoeren om gebruikers veilig te houden, geeft het zelf aan.

Macro’s zijn een soort ingebouwde programmeertaal binnen Microsoft Office waarmee gebruikers functies kunnen automatiseren. Kort door de bocht geven ze een Word- of Exceldocument de macht van een uitvoerbaar bestand met bijvoorbeeld een .exe-extensie.

Ongelezen waarschuwing

Onderzoek toonde al aan dat office-macro’s enorm populair bleken bij phishingpogingen. Als gebruiker krijg je van Office steeds een pop-up met waarschuwingen over de veiligheid van macro’s. Het probleem van deze banner is alleen dat gebruikers eenvoudig de macro’s activeren met één klik.

Microsoft kiest er echter voor enkel internet-macro’s standaard te blokkeren. Daarnaast mag je Office-versie niet ouder zijn dan 2013. De aanpassing voert Microsoft namelijk door in versies uit 2021, 2019, 2016 en 2013. Microsoft 365 ontvangt de update als eerste. In April zal de aanpassing als preview uitrollen naar Microsoft 365, versie 2203.  

Groepsbeleid

Organisaties kunnen in het groepsbeleid opnieuw de instellingen aanpassen, waardoor macro’s weer eenvoudig te gebruiken zijn. Bestanden met macro’s kunnen daartoe in de vertrouwde locaties worden gezet of de macro’s digitaal ondertekenen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home