Nieuwe encryptiestandaard garandeert veiligheid in post-kwantum tijdperk

Het Amerikaanse NIST heeft een nieuw standaardalgoritme voor encryptie gekozen dat bestand moet zijn tegen kraakpogingen door kwantumcomputers.

Kwantum-suprematie, waarbij kwantumcomputers beter zijn dan gewone computers in specifieke taken, is nog niet voor morgen. Wanneer de praktische kwantumcomputer precies zal doorbreken, valt moeilijk te voorspellen. Sommige experts verwachten grote stappen de komende jaren, anderen zien de traditionele computer nog zeker 50 jaar superieur zijn. De consensus is wel dat de kwantumcomputer vroeg of laat realiteit wordt.

Proactief beschermen

Is het zover, dan zijn verschillende encryptie-algoritmes die vandaag de norm zijn, niet langer veilig. Dat is problematisch nog voor krachtige kwantumcomputers het levenslicht zien. Sommige gevoelige data blijven liefst jaren of decennia vertrouwelijk. Idealiter worden die in de nabije toekomst al versleuteld met algoritmes die kwantumbestendig zijn. Sinds 2017 zoekt het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) daarom naar nieuwe cryptografiestandaarden voor digitale handtekeningen en encryptie met publieke sleutels.

lees ook

Kwantumcomputers: verre droom of actueel gevaar?

Vandaag geeft Thales aan dat zijn Falcon-algoritme na grondige analyse en vergelijking met andere inzendingen gekozen is tot standaard. In totaal kon NIST kiezen uit 82 inzendingen uit 25 landen. Het Falcon-algoritme geniet de voorkeur omwille van de efficiëntie.

Binnen twee jaar hoopt NIST een volledig pakket aan post-kwantum cryptografiestandaarden te definiëren. Falcon zal daar deel van uitmaken. Organisaties kunnen Falcon dan meteen omarmen. Zo zit de juiste beveiliging al op z’n plaats voor de dreiging van kwantum reëel wordt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home