Nieuwe cloudbeveiligingstools Oracle beschermen tegen menselijke fouten

cloud security

Oracle lanceert twee cloudbeveiligingstools gericht op het verminderen van het risico van datalekken veroorzaakt door menselijke fouten. De nieuwe diensten, genaamd Oracle Cloud Guard en Maximum Security Zones zijn ontwikkeld om cloud beveiligingsmanagement stukken makkelijker te maken. 

Uit een onderzoek van Gartner blijkt dat de stijging in het gebruik van de publieke cloud door enterprises heeft gezorgd voor blinde vlekken. De afgelopen twee jaar leidde dat tot meer dan 200 datalekken waarbij meer dan 30 miljard gegevens zijn blootgelegd. Volgens Gartner zijn veel van deze lekken te voorkomen. Naar schatting van Gartner wordt tegen 2025 maar liefst 99% van alle cloud beveiligingsfouten veroorzaakt door klanten zelf. 

De cijfers zetten Oracle ertoe aan tools op de markt te brengen die de kans op menselijke fouten verkleinen. “Nu workloads overgeplaatst worden naar de cloud, zoeken organisaties naar een leverancier waar beveiligingstechnologie is ontwikkeld voor de hele stapel van hardware en software”, vertelt Jay Bretzmann, program director voor cybersecurity onderzoek bij  Internation Data Corp. “De nieuwe cloudbeveiligingsdiensten van Oracle helpen het beheer van steeds belangrijkere applicaties te automatiseren en vereenvoudigen met strikte beveiligingseisen”, aldus Bretzmann. 

Oracle Cloud Guard

Oracle Cloud Guard is een dashboard voor het beheren van de beveiligingspositie en is rechtstreeks in de Oracle Cloud console gebouwd. Het dashboard verzamelt gegevens en evenementen voor alle infrastructuur diensten uit de Oracle Cloud. Oracle Cloud Guard houdt configuraties en activiteiten constant bij en controleert ze op mogelijke dreigingen. 

Klanten kunnen Oracle Cloud Guard tevens gebruiken voor het beoordelen van de algehele beveiliging van de Oracle software-as-a-service en cloud database dienstverlening die ze gebruiken. Wanneer de tool iets vindt wat niet pluis is, probeert het deze bedreiging waar mogelijk meteen op te lossen. 

Maximum Security Zones

Maximum Security Zones laat klanten hun data veilig stellen met een vooraf ingesteld beveiligingsbeleid. Het idee is om organisaties te helpen zich te beschermen tegen beveiligingslekken die veroorzaakt worden door menselijke fouten in de configuratie van de cloud. 

De dienst bevat momenteel erg strenge configuraties, maar Oracle heeft al bekend gemaakt in de toekomst ook minder strenge Security Zones aan te bieden. Maximum Security Zonest bevat beleidslijnen voor meerdere Oracle Cloud Infrastructure Services, waaronder Object Storage, Networking, Encryption, DBaaS en File Storage. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home