Nieuwe chiptechnologie van Intel blokkeert cyberaanvallen op de hardware

Intel 12th gen core alder lake cpu (1)

Chipfabrikant Intel heeft de nieuwe technologie TRC ontwikkelt om cyberaanvallen op de hardware doelgericht te counteren.

Veel cybercriminelen zoeken naar openingen en zwaktes in de software om data te bemachtigen. Andere hackers richten hun pijlen op de server zelf. Ze misbruiken foutjes om de machine te verzwakken waardoor ze controle krijgen over de data. Om deze vorm van cyberaanvallen te counteren heeft Intel een nieuwe chiptechnologie ontwikkeld. Tunable Replica Circuit (TRC) kan automatisch verschillende types van hardware-aanvallen detecteren.

Kloksnelheid bestuderen

TRC monitort de kloksnelheid van een processor. Cyberaanvallen zorgen immers voor een verandering in die kloksnelheid via stroomstoten. Door in te schatten wanneer een energiestroom niet is veroorzaakt door de cpu zelf, kan de nieuwe technologie aanvallen detecteren. Zodra een mogelijk malafide actie is waargenomen, kan de admin stappen ondernemen.

lees ook

‘Intel-chips binnen desktop en server worden tot 20% duurder’

“De bescherming van software is verbeterd door virtualisatie, authenticatie van code en andere technieken”, zegt Daniel Nemiroff, Senior Principal Engineer bij Intel. “Daardoor bedachten cybercriminelen om de machine zelf aan te vallen. Eén van de geliefde manieren is een fault injection-aanval. Ze creëren een stroomverschil door onder andere elektromagnetische straling. Dat kan timingfouten in het circuit opleveren. En dat zorgt dan weer voor een opening om toegang te krijgen tot (gevoelige) data.”

12de Gen krijgt de primeur

Intel past de nieuwe technologie voor het eerst toe op de 12de generatie CPU’s. Het voegt een fault injection-detectie toe aan de CSME (Converged Security and Management Engine). Dat is één van de componenten die actief wordt wanneer je een pc met Intel-cpu opstart. TRC was oorspronkelijk ontwikkeld om fluctuaties binnen de circuits op te sporen. Door de configuratie te wijzigen heeft Intel de opdracht van TRC verschoven naar veiligheidstoepassingen.

Verschillende teams van Intel hebben de technologie zodanig verfijnd en gekalibreerd dat fout-positieve meldingen niet voorkomen. Intel zet TRC dan ook in als hardware sensor op de Platform Controller Hub (PCH). Dat is een geïsoleerde chip om de bescherming van CSME te verzekeren.

TRC is de jongste telg in Intels technologie voor de verbetering van cybersecurity. De chipfabrikant heeft ook SGX dat het mogelijk maakt om gevoelige data te isoleren op een chip. Op die manier zou de data onmogelijk te bereiken zijn, al loopt dat niet altijd even vlot. De chips van Intel kunnen bovendien cyberaanvallen detecteren die het gemunt hebben op de firmware.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home