Mozilla geeft doodsteek aan Flash in volgende Firefox-release

Met de uitrol van Firefox 69 maakt Mozilla het opzettelijk moeilijk voor gebruikers om Flash nog te gebruiken. Ondersteuning voor de plugin wordt standaard uitgeschakeld, en kan enkel via de instellingen terug worden ingeschakeld.

Mozilla vervoegt Google en Microsoft in de strijd tegen de Adobe Flash-plugin. Flash, dat we intussen gerust als legacy-software kunnen omschrijven. In vroege releases van versie 69 wordt ondersteuning voor de notoir onveilige plugin standaard uitgeschakeld. Firefox zal Flash nog wel ondersteunen, maar wie Flash-websites wil bezoeken moet in de instellingen van de browser duiken om compatibiliteit expliciet te activeren. Zo moeten gebruikers als een minimum aan technologische kennis bezitten om Flash ook echt te activeren. De finale versie van Firefox 69 moet in september beschikbaar komen.

Allen tegen één

Mozilla is lang niet alleen met zijn aversie tegenover Flash. Google schakelt de plugin al langer uit in Chrome, toevallig ook net versie 69. Bezoekers krijgen nog wel de optie om Flash te activeren wanneer ze Flash-sites bezoeken, maar ze moeten een expliciete toestemming daarvoor geven. Vanaf juli zullen ook Chrome-gebruikers zelf in de instellingen moeten duiken. Microsoft plant Flash-ondersteuning te beëindigen voor Edge en Internet Explorer in het midden van dit jaar.

Na de initiële beperking van de ondersteuning volgt voor de meeste browsers dan een finaal afscheid van Flash. In 2020 zal Mozilla bijvoorbeeld alle ondersteuning verwijderen uit de consumentenversie van de browser, zodat Flash zelfs niet meer manueel te activeren valt. De tanende ondersteuning is zoveel als de kroniek van een aangekondigde dood. Flash is al jaren achterhaald, buggy en onveilig. Ontwikkelaars willen er vanaf, en gebruikers zouden veiliger zijn zonder.

Gerelateerd: Chrome 69 straft Flash harder af en toont nieuw design

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home