Minstens vijf EU-lidstaten gebruiken controversiële Pegasus-spyware van NSO

Volgens het Israëlische NSO gebruiken meer dan vijf Europese lidstaten zijn Pegasus-spyware. Wereldwijd heeft het bedrijf minder dan 50 klanten voor de controversiële software.

Meer dan vijf lidstaten van de EU gebruiken de Pegasus-spyware van NSO. Dat zegt het bedrijf zelf tijdens een hoorzitting voor een onderzoekscommissie van het Europees parlement. Die kwam er na een lek en een groots internationaal journalistiek onderzoek dat aantoonde dat de Pegasus-malware van NSO door autoritaire overheden wordt gebruikt om journalisten, politici en mensenrechtenactivisten te bespieden.

De VS heeft een embargo ingesteld tegen de NSO Group en de Europese Data Protection Supervisor pleit ervoor om de Pegasus-spyware in de EU te verbieden. In het parlement gaf NSO tekst en uitleg bij zijn activiteiten in het licht van de onthullingen.

Al bij al bleef het bedrijf op de vlakte. Zo verklapt het niet welke lidstaten Pegasus gebruiken, al staat Hongarije vrijwel zeker op het lijstje met klanten. NSO zelf claimt dat het vandaag minder dan 50 klanten heeft voor Pegasus, al waren dat er vroeger meer.

Ethische lat (op de grond)

Het bedrijf zou naar eigen zeggen ethisch handelen en enkel staten bedienen. Bovendien moeten landen aan minimum voorwaarden voldoen om toegang te krijgen tot Pegasus en kan NSO die toegang vanop afstand uitschakelen wanneer een land de gebruiksvoorwaarden schend. Dat zou de laatste jaren al acht keer gebeurt zijn. Ook EU-lidstaten zagen hun contracten al beëindigd.

lees ook

Journalisten, activisten en politici wereldwijd bespied met Israëlische software

Landen die minder dan 20 punten scoren via een door NSO bedacht systeem, krijgen geen toegang tot de spyware. Ter illustratie: ons land heeft een score van 80, Polen en Hongarije zitten rond de 64 en Saudi Arabië geraakt zelfs vlot over de lat, die schijnbaar gewoon op de grond ligt, met een score van ongeveer 30. Ook dat land is vrijwel zeker één van de klanten van NSO en zou de malware gebruiken om mensenrechtenactivisten te volgen.

Gevaarlijk en sterk misbruikt cyberwapen

NSO’s Pegasus-spyware is één van de meest geavanceerde cyberwapens ter wereld. Klanten kunnen de malware op smartphones van doelwitten installeren zonder enige interactie van het slachtoffer. Via een speciaal bericht wordt een telefoon overhaalt om automatisch actie te ondernemen, waarna de malware achterpoortjes uitbuit voor de installatie. De malware is verder onzichtbaar. Pegasus geeft NSO-klanten toegang tot zowat alle data en gesprekken op de telefoon van het doelwit.

Het lek midden vorig jaar suggereerde dat zeker 50.000 mensen wereldwijd geviseerd werden door Pegasus. NSO nuanceert dat, maar niet echt, door te claimen dat er jaarlijks zo’n 12.000 tot 13.000 mensen geviseerd worden. Het is de moeite om nog eens te herhalen dat die doelwitten gekozen worden door klanten met ethische normen en waarden die mogelijks nog lager liggen dan die van Saudi Arabië.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.