Microsoft stopt met RDP-app RDCMan na beveiligingsfout

Microsoft

Microsoft trekt de stekker uit zijn Remote Desktop Connection Manager (RDCMan)-applicatie. De reden voor deze beslissing was de ontdekking van een fout in de beveiliging van de app. 

Zoals de naam al suggereert, maakte de app het voor gebruikers mogelijk om op afstand te verbinden met andere Windows-computers via het Remote Desktop Protocol (RDP). RDCMan was een onafhankelijke tool en maakte niet inherent deel uit van het Windows-besturingssysteem. Toch was de tool populair bij systeembeheerders, omdat het één van de weinige soortgelijke tools was die gratis beschikbaar was.

RDCMan was nooit een volledige oplossing voor remote management. Door de jaren heen, rolde Microsoft meerdere alternatieve tools uit. Eén daarvan is de ingebouwde remote management tool (MSTSC) in Windows zelf. Ook bracht Windows een officiële Remote Desktop-app uit in de Windows Store. 

Nog altijd veel gebruikers

Met het uitrollen van nieuwe tools zat het einde van RDCMan eraan te komen. In de support-documentatie vertelde Microsoft de gebruikers al enige tijd om te migreren naar één van de nieuwere oplossingen. Microsoft geeft aan dat de nieuwere tools meer functies ondersteunen en vaker beveiligingsupdates krijgen. 

Toch zijn er vandaag de dag nog altijd veel gebruikers die RDCMan gebruiken. De voornaamste reden hiervoor is dat de app betere functies heeft om meerdere verbindingen tegelijkertijd te beheren. Deze functie wordt veel gebruikt door grote bedrijven.

Beveiligingsfout in de applicatie

Deze week werd met het uitbrengen van de patches voor maart de ondergang van RDCMan bekendgemaakt. Microsoft zegt een rapport te hebben gekregen over een nieuwe fout in RDCMan. De bug maakt het mogelijk voor aanvallers om data te verkrijgen van de computers van RDCMan-gebruikers.

In plaats van de fout op te lossen, besloot Microsoft om RDCMan terug te trekken. Microsoft ziet geen reden om een app die zes jaar geleden zijn laatste update kreeg terug tot leven te wekken. Gebruikers die de app nog hebben geïnstalleerd, kunnen deze blijven gebruiken. Wel is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de beveiligingsrisico’s en geen bestanden openen die zij ongevraagd of van onbekende bronnen krijgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home