Microsoft investeert in Rubrik om samenwerking uit te breiden

Rubrik

Microsoft heeft aandelen gekocht in databeschermings-unicorn Rubrik. Met deze stap wil Microsoft zijn bestaande samenwerking met het bedrijf uitbreiden om enterprises te helpen bij het beschermen van hun systemen tegen malware. 

Microsoft investeert in Rubrik. De details van de investering zijn niet bekend, maar volgens Bloomberg zou het om ongeveer 10 miljoen dollar gaan. Microsoft waardeert Rubrik met zijn investering op ongeveer vier miljard dollar. Rubrik maakt bekend dat het kapitaal dat Microsoft inbrengt in het bedrijf wordt gebruikt om gezamenlijke engineering projecten met Microsoft te financieren. Deze projecten hebben twee prioriteiten:

  • Bedrijven helpen om hun data die ze bewaren in Microsoft 365 beter te beschermen
  • Organisaties ondersteunen die Microsoft’s Azure public cloud gebruiken om back-ups te maken van hun kritieke workloads

De samenwerking tussen Rubrik en Microsoft is niet nieuw. Rubrik biedt al langere tijd functies waarmee klanten back-ups kunnen maken van hun informatie in Microsoft 365. Ook is het al mogelijk voor bedrijven om Azure te gebruiken als omgeving voor het hosten van back-ups en gegevens voor kritieke systemen, zoals Oracle databases, SAP applicaties en VMware workloads. 

Nu Microsoft extra investeert in Rubrik, wordt de bestaande samenwerking verder uitgebreid. Deze uitbreiding is met name gericht op databescherming in Microsoft Azure

De technologie van Rubrik

Rubrik levert populaire databeschermingsproducten waarmee enterprises gegevens kunnen terughalen die verloren zijn gegaan bij een technisch probleem of ransomware aanval. Zo maakt Rubrik het mogelijk om back-up kopieën van gegevens te bewaren in de cloud, zodat bedrijven er gemakkelijk toegang tot krijgen. De producten van Rubrik volgen een zero trust-benadering om te zorgen dat ransomware-aanvallen de back-ups niet aantasten.

De zero trust-functionaliteit van Rubrik is gebaseerd op een systeem genaamd DataGuardian. Het systeem maakt het mogelijk om back-ups te bewaren in een onveranderlijk formaat. Dit maakt het onmogelijk om de bestanden te verwijderen of aan te passen. Doordat ransomware de back-ups niet kan versleutelen, kunnen bedrijven verloren data gemakkelijk en snel weer terughalen. 

Naast de zero trust-functie neemt DataGuardian nog andere maatregelen om te zorgen dat bedrijven hun gegevens kunnen terughalen. Zo zorgt het systeem dat hackers de back-ups niet kunnen ontdekken via open netwerkprotocollen. Ook zorgt DataGuardian dat enkel geautoriseerde gebruikers, zoals systeembeheerders, toegang hebben tot de back-ups. 

Kansen voor de toekomst

Microsoft en Rubrik hebben momenteel meer dan 2000 gezamenlijke klanten. Deze klanten vormen een relatief grote markt waar de bedrijven zich in de toekomst op kunnen richten met nieuwe functies die ze ontwikkelen als onderdeel van de samenwerking. 

Het is niet ongewoon voor grote tech-bedrijven om te investeren in partners. Zo draagt de investeringsmaatschappij van Salesforce regelmatig bij aan start-ups met producten die zijn gebouwd op het software-as-a-service platform van Salesforce. Ook Intel investeert geregeld in start-ups die nieuwe manieren ontwikkelen om chips te gebruiken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home