Microsoft houdt Security Essentials ook na januari up to date

microsoft

Microsoft Security Essentials blijft nog updates krijgen na het einde van de ondersteuning van Windows 7, in tegenstelling tot wat de softwarebouwer eerder suggereerde.

De ondersteuning van Windows 7 stopt op 14 januari volgend jaar, maar Microsoft Security Essentials wordt nog niet helemaal afgevoerd. Daarover bestond nog heel wat onduidelijkheid. Security Essentials is een antivirusoplossing van Microsoft. Het product staat technisch gezien los van Windows 7 maar is terzelfdertijd niet beschikbaar op een ander platform. Aanvankelijk leek Microsoft ook te stoppen met Security Essentials vanaf volgende maand, zelfs voor wie betaalt voor het extended update-programma voor Windows 7. Dat blijkt nu wat kort door de bocht.

Toch nog definitie-updates

Microsoft-softwareingenieur Mike Cure laat op het forum van Microsoft weten dat enkel de ondersteuning voor Security Essentials als platform stopt. De software wordt dus niet verder bijgewerkt, maar die beslissing staat los van beveiligingsupdates. Volgens Cure zal de antivirustool nog wel nieuwe virusdefinities ontvangen en dus blijven functioneren.

De informatie staat haaks op wat we konden lezen in de FAQ van Microsoft zelf. Daar staat letterlijk dat Security Essentials dezelfde cyclus volgt als Windows 7 en je systeem niet meer beschermd zal worden door de suite vanaf 14 januari. Cure geeft aan dat de FAQ daarin fout is. Microsoft zou de tekst eerstdaags aanpassen.

Niet zo veilig

Dat Microsoft Security Updates wel blijft werken is natuurlijk weinig meer dan een pleister op de wonde. Zonder beveiligingsupdates voor het OS beschermt de beveiligingssuite je enkel tegen rudimentaire malware. De integratie van Security Essentials in het besturingssysteem is bovendien veel minder goed dan Defender in Windows 10. Als je enkel vertrouwt op het antivirusprogramma om je Windows 7 systemen te beschermen van hackers na 14 januari, zal je eerder vroeger dan later tegen de lamp lopen.

De hoogdringendheid van de migratie naar een nieuw besturingssysteem dringt nog niet overal goed door. Een bevraging door Techzine wijst uit dat een meerderheid van Belgische bedrijven vandaag nog Windows 7-computers in dienst heeft. Snel overstappen is de beste optie, maar er zijn ook enkele alternatieven voor wie toch nog even op Windows 7 wil blijven werken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home